Wykonanie
Taka sytuacja – zakup nowej tortownicy, promocja na
brokuły, reszta dyni do wykorzystania i znalezienie w sklepie gotowego ciasta kruchego, które musiałam przetestować :) Tyle czynników zbiegło się i złożyło na pomysł upieczenia tarty
dyniowo-brokułowej na kruchym spodzie. Powstał bardzo fajny, rozpływający się w ustach farsz. A
tarta okazała się być doskonałą przekąską na ciepło (tuż po upieczeniu) jak i na zimno – następnego dnia. Zaśmiałam się, próbując pierwszego kęsa bo nie pomyślałam, że gotowe kruche ciasto może być słodzone :) Ale okazało się, że delikatnie słodki spód idealnie współgrał ze słonawym farszem.
Składniki: na tortownicę o średnicy około 25 cmSpód:350 g gotowego kruchego ciasta lub np. z przepisu na tartę z
ziołami, wędzonym
twarogiem i
łososiem z przepisu tartę z
kozim serem i
wędzonym łososiemNadzienie:400 g dyni (waga samego miąższu)1
brokuł150 g
sera pleśniowego typu Lazur60 g
sera półtwardego dojrzewającego (użyłam włoskiego Provolone Piccante)3 duże
jajka200 g
śmietany 12%200 ml
mleka3 ząbki
czosnkuszczypta
płatków chilisólpieprzWykonanie:Tortownicę smarujemy
masłem, wyścielamy
ciastem i nakłuwamy.
Brokuł dzielimy na mniejsze cząstki . W garnku zagotowujemy osoloną
wodę i gotujemy go przez 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.Długodojrzewający
ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dynię oraz
ser pleśniowy kroimy w miarę drobną kostkę.
Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy do nich
śmietanę i
mleko.Do dużej miski przekładamy
brokuł,
dynię, oba
sery i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dolewamy masę jajeczno –
śmietanową. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
chili i mieszamy.Nadzienie przekładamy do tortownicy z
ciastem i wygładzamy.Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy tartę przez 70 minut.Podajemy ciepłe po delikatnym przestygnięciu lub na zimno.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ