Wykonanie
Wybaczcie długą przerwę w pisaniu, ale sporo się ostatnio u mnie dzieje. W dodatku rozpoczęłam wakacje i dużo czasu spędzam poza domem. Niemniej jednak o gotowaniu i blogowaniu nie zapomniałam. Dlatego dziś mam dla Was przepis na znakomite, wytrawne tartaletki, które wczoraj zagościły u mnie na obiad.
Składniki:(na 8 sztuk)blat
ciasta francuskiegopół
brokuła100 g
sera pleśniowego (u mnie 50 g lazura błękitnego i 50 g lazura złocistego)2
jajka30-40 ml
mlekasól,
pieprzmasło do natłuszczenia foremekPrzygotowanie:Z
ciasta francuskiego wykrawamy kółka o średnicy nieco większej niż foremki, w których będziemy piec. Foremki natłuszczamy
masłem, a następnie wykładamy ich
spody oraz brzegi
ciastem.
Spody tartaletek nakłuwamy widelcem lub obciążamy specjalnymi kulkami, aby nie urosły w trakcie pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie
brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al dente i odcedzamy. Do małej miseczki rozbijamy
jajka, dodajemy
mleko i
przyprawy, rozkłócamy za pomocą trzepaczki. Do upieczonych
spodów nakładamy po kilka różyczek
brokuła, dolewamy mase jajeczną, a na wierzch układamy po kilka kawałków
sera pleśniowego. Całość zapiekamy w piekarniku jeszcze przez 6-8 minut (można włączyć termoobieg, wtedy tartaletki ładnie przyrumienia się od góry). Podajemy natychmiast po upieczeniu. Smacznego!