ßßß Cookit - przepis na Sos tatarski

Sos tatarski

nazwa

Wykonanie

U mnie w domu tradycyjnie sos tatarski podaje się z okazji Bożego Narodzenia do ryb w galarecie właśnie. Czymże byłby karp w galarecie bez sosu tatarskiego? Jeżeli nigdy tego nie próbowaliście to najwyższy czas spróbować. Przepis jest bardzo prosty a składniki łatwo dostępne. Jeżeli posiadamy malakser to zrobienie tego sosu wymaga minimalnego nakładu pracy. Sos najlepszy jest na drugi dzień gdy składniki się przegryzą. Przechowuję go w plastikowym pojemniku z przykrywką z IKEA.
Sos nadaje się nie tylko do ryby ale również na kanapki. Najlepiej jako dodatek do schabu pieczonego w majeranku lub innych domowych wędlin. Najlepiej smakuje oczywiście z domowej roboty pieczywem na zakwasie lub na chlebie bezglutenowym .
Idealnie jeżeli grzybki i ogórki mamy własnej roboty. Jeżeli jednak nie to słoiczek marynowanych pieczarek nadaje się idealnie. Ważne aby grzyby nie były z rodzaju „lepkich” (maślaki i podgrzybki marynowane średnio się tutaj nadadzą bo sos może się rozwarstwiać).
Składniki:
mały słoiczek marynowanych grzybków (najlepiej pieczarek) – opłukanych i odsączonych
3-4 ogórki konserwowe – opłukanych i osuszonych
3-4 ugotowane na twardo jajka – obrane
2 łyżki majonezu – u mnie niezastąpiony kielecki
mały kubeczek jogurtu naturalnego – jeżeli wolimy gęste sosy można użyć jogurtu typu greckiego
sól i pieprz do smaku
Grzybki, ogórki konserwowe oraz jajka siekamy drobniutko (najlepiej wszystko włożyć do malaksera). Dodajemy majonez oraz jogurt doprawiamy do smaku. Sos powinien być lekko słonawy i kwaśnawy.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/sos-tatarski