Wykonanie
Czosnek właściwie nie jest ani
przyprawą ani
ziołem, ale jest bardzo często wykorzystywany do poprawiania smaku potraw - jego zastosowanie jest wręcz nieograniczone.
Czosnek znakomicie nadaje się do
wieprzowiny,
baraniny, drobiu,
mięsa z królika, a nawet do
dziczyzny. Jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Czasem jest jednym z elementów
bouquet garni. Jego ostry smak i intensywny zapach łagodnieją pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego do gotowania czy pieczenia trzeba go dodać więcej niż do potraw podawanych na zimno.Uwaga: gryzący zapach i smak
czosnku jest bardzo trwały. Kupując zwracajcie uwagę na to, żeby ząbki ściśle do siebie przylegały i żeby nie pojawiały się już zielone pędy.
Czosnek ma wiele odmian, w Polsce najczęściej można kupić polski (o intensywniejszym smaku, ma fioletowawy kolor) albo
chiński (zdecydowanie mniej aromatyczny niż polski, ma biały kolor). Można również nabyć
czosnek granulowany, który przydaje się na przykład do nacierania
mięs.Zobacz przepisy:
Czosnkowe pieczone łódeczki z
ziemniakówCzosnkowe skrzydełkaSpaghetti z
czosnkiem i
ostrą papryczkąCzosnek marynowany w
białym winieCzosnek w
oliwie