Składniki2 porcje1 łyżka oliwy1 cebula1 ząbek czosnku500 g ziemniaków750 ml bulionu jarzynowego100 g jarmużuDo podania:czerwona pikantna papryka wędzonaświeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanieW garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości ziemniaków przez ok. 15-20 minut.Wyłowić z zupy około szklanki ziemniaków a resztę zmiksować na krem, włożyć z powrotem odłożone ziemniaki oraz pokrojony na kawałeczki jarmuż (bez twardych łodyżek).Wymieszać, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą. Podawać z wędzoną papryką i pieprzem.