Wykonanie
Wizyta u Mamy zaowocowała nowym zbiorem przepisów.Na pierwszy rzut poszła zupa
paprykową.Mój mąż,mięsożerca,zajadał się nią,mimo że nie ma w niej grama
mięsa,a to dowód na to,że zupa jest pyszna.
porcja dla 2 osób3 duże
czerwone papryki6 dużych ząbków
czosnku - można dodać więcej,jeśli chcemy uzyskać mocno
czosnkowy posmak0,5 l
bulionu - użyłam drobiowego1 mała
cebula2 średnie
ziemniaki0,5-1
papryczki chili - użyłam połówki,bo papryczka była bardzo ostra
oliwa do smażenia i kilka kropli do polania po wierzchu na talerzu
natka pietruszki do posypania
Papryki myję,kroję na pół,usuwam pestki i grilluję do momentu mocnego zbrązowienia skórki.Następnie wkładam
papryki do woreczka,zawiązuję,a gdy ostygnie zdejmuję skórkę,a
papryki kroję w kostkę.Na rozgrzanej
oliwie podsmażam do zeszklenie posiekany
czosnek i pokrojoną w kostkę
cebulę,dodajępokrojone w kostkę
ziemniaki,
paprykę,
bulion i gotuję pod przykryciem ok.20 min.Pod koniec dorzucam posiekane
chili.Całość blenduję,przelewam na talerze,wierzch skrapiam
oliwą i posypuję posiekaną
natką.Smacznego!!!