Wykonanie
To chyba największa kulinarna finezja. Kwiaty na talerzu i to nie tylko do dekoracji. Jadalnych gatunków jest blisko osiemdziesiąt. Mogą być słodkie niczym
miód lub kwaśne jak
cytryna. Również ich konsystencja jest bardzo różnorodna - chrupiące jak
sałata lub miękkie jak pianka. W kuchni stosowane są od czasów pradawnych. Wzmianki o użyciu jadalnych kwiatów znajdziemy w Biblii, w kuchni orientalnej powszechne jest użycie lilii, starożytni Rzymianie zajadali się kwiatami malwy, a Hiszpanie i Włosi wprowadzili do kulianriów kwiaty
cukinii.Kwiaty jadalne najlepiej kupować w sezonie - są wtedy najlepsze. Szukajcie ich u sprawdzonych sprzedawców na targu lub w sklepikach ze zdrową żywnością. Jeśli chcecie sami zająć się uprawą pamiętajcie, by posadzić je z dala od kwiatów niejadalnych, by nie przedostały się na nie pestycydy. Z własnego ogródka zbieramy kwiaty, które rosną z dala od
drogi, mają zdrowy wygląd i nie są ciemniejsze niż powinny (ciemne mogą zawierać zbyt dużo azotu). Niektórzy zalecają również hodowanie ich w donicach, by uniknąć takiego niebezpieczeństwa.- Kwiaty w kuchni mogą
mieć wiele zastosowań. Wspaniale nadają się do sałatek. W połączeniu z innymi składnikami tworzą fenomenalną mieszankę. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ich ilością nieprzygotowane na nie żołądki mogą się rozchorować.- Kwiaty możemy zastosować także do dekoracji kanapek - na posmarowany
masłem chleb nałóż kilka główek kwiatów mniszka lub nasturcji i kwitnąca kanapka gotowa.- Kwiaty jadalne możemy również kandyzować lub "zamarynować" w cukrze całe główki albo jedynie
płatki.
Będę idealnie nadawać się do dekoracji ciast i deserów. Wybrany rodzaj kwiatów przekładamy w słoiku na przemian z warstwą
cukru, tak by znajdował się w pierwszej i ostatniej warstwie, następnie szczelnie zamykamy i odkładamy w suche i chłodne miejsce.- Kwiaty sprawdzają się również jako składnik
nalewek - nadają im aromat oraz wyrazisty smak. Bardzo często do tego celu stosowany jest kwiat lipy. Kwiaty pozostają w
alkoholu przez blisko dwa tygodnie. W tym czasie
nalewka przenika zapachem lipy i zyskuje swój niepowtarzalny charakter.- Główki lub
płatki kwiatów można również zamrozić w kostkach
lodu - w takiej postaci będą dobrą dekoracją do
drinków lub ponczu.- Kwiaty można również zanurzyć w
oliwie, by nadać jej aromat.Najpopularniejsze w kuchni są kwiaty
cukinii. Zapiekane w cieście, smażone, nadziewane
serem. Można je również wykorzystać do przygotowania tarty lub pizzy albo aromatycznego kremu. Doznania smakowe i estetyczne gwarantowane. Na początku delikatnie płuczemy kwiaty, a następnie starannie osuszamy je ręcznikiem tak, by nie naruszyć ich delikatnej konstrukcji. Jeżeli korzystamy z zasobów własnego ogródka warto zebrać kwiaty wcześnie rano, kiedy ich główki są otwarte.Faszerowane kwiaty
cukiniiiNadzienie do quesadillas z kwiatami
cukiniiInne popularne kwiaty jadalne:- stokrotki - w smaku przypominają
miętę-
kwiat rumianku - słodki, delikatny posmak
jabłka- lawendowe kwiaty
szczypiorku - mają smak
cebuli- niebieskie kwiaty ogórecznika - mają posmak
ogórka- liliowiec - chrupiący jak
sałata i słodki w smaku- hibiskus - ma lekko kwaśny smak- nagietek lekarski - ma
pieprzowy posmak
Black Red White Komplet noż... Omada Komplet noży 7cz. M12... Richardson Komplet noży w b...