Wykonanie
Będąc w Bułgarii, koniecznie trzeba spróbować
Sałatkę Szopską!
Sałatka ta stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją:)
Składniki:
Pomidory - 2 sztuki
papryka (najlepiej żółta) - 1 sztuka
ser feta - 100 gram (najlepiej gdyby to był
ser szopski-owczy)
cebula (duża) - 1 sztuka
ogórek zielony - 1 sztuka
ocet winny lub
jabłkowy - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz - szczypta
Wykonanie:Myjemy warzywa, obieramy zielonego
ogórka - kroimy w grubą kostkę.
Pomidora przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę.
Cebule obieramy z łupiny i kroimy w półplasterki
paprykę w grubą kostkę, Dodajemy
ocet,
oliwę,
pieprz - mieszamy, Nakładamy na talerze i na każdą porcję trzemy(lub przeciskamy przez praskę)
ser feta lub szopski.