ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana w towarzystwie grillowanej cukinii

Kasza jaglana w towarzystwie grillowanej cukinii

nazwa

Wykonanie

Jeden z naszych ulubionych sposobów przyrządzenia kaszy jaglanej na wytrawnie, który jest modyfikacją przepisu stworzonego przez Kwestię smaku . Danie idealne na ciepło i na zimno, sycące ale jednocześnie nie odciążające żołądka. Polecam!
(2 spore porcje)
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej (ok. 150 g)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- garść sałaty, najlepiej roszponki
- 2 cukinie
- garść posiekanej mięty
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- miodowo-musztardowy sos vinegrette z tego przepisu (w wersji wegańskiej: zamiast miodu używamy innego dozwolonego słodzidła)
- oliwa
- olej arganowy (można pominąć)
- sól i pieprz
Kaszę jaglaną gotuję do miękkości w wodzie - ok. 20 min. Doprawiam solą i pieprzem. Lekko skrapiam olejem arganowym (można pominąć)
W czasie gotowania kaszy przygotowuję cukinie. Kroję je w cienkie plastry i lekko osolone smażę na patelni grillowej, skropionej łyżką oliwy. Cukinie są gotowe, gdy plastry zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami.
W dużej misce przygotowuję miodowo-musztardowy sos vinegrette. Następnie dodaję do niego sałatę, grillowaną cukinię, posiekaną mięte i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam. Pieprzę i solę do smaku.
Całość przekładam do talerzy sałatkowych, skrapiam olejem arganowym i posypuje świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/04/kasza-jaglana-w-towarzystwie.html