Jeden z naszych ulubionych sposobów przyrządzenia kaszy jaglanej na wytrawnie, który jest modyfikacją przepisu stworzonego przez Kwestię smaku . Danie idealne na ciepło i na zimno, sycące ale jednocześnie nie odciążające żołądka. Polecam!(2 spore porcje)- 2/3 szklanki kaszy jaglanej (ok. 150 g)- 1 i 1/2 szklanki wody- garść sałaty, najlepiej roszponki- 2 cukinie- garść posiekanej mięty- 3 łyżki posiekanego szczypiorku- miodowo-musztardowy sos vinegrette z tego przepisu (w wersji wegańskiej: zamiast miodu używamy innego dozwolonego słodzidła)- oliwa- olej arganowy (można pominąć)- sól i pieprzKaszę jaglaną gotuję do miękkości w wodzie - ok. 20 min. Doprawiam solą i pieprzem. Lekko skrapiam olejem arganowym (można pominąć)W czasie gotowania kaszy przygotowuję cukinie. Kroję je w cienkie plastry i lekko osolone smażę na patelni grillowej, skropionej łyżką oliwy. Cukinie są gotowe, gdy plastry zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami.W dużej misce przygotowuję miodowo-musztardowy sos vinegrette. Następnie dodaję do niego sałatę, grillowaną cukinię, posiekaną mięte i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam. Pieprzę i solę do smaku.Całość przekładam do talerzy sałatkowych, skrapiam olejem arganowym i posypuje świeżym tymiankiem.Smacznego!