Wykonanie
Barszcz ukraiński2 litry
wody (lub rosołu albo
bulionu warzywnego)2
buraki1
cebula1 pęczek
włoszczyzny (z
kapustą)5
ziemniaków1 duża garść ugotowanej
białej fasoli250 g
mięsa (
wieprzowiny albo
wołowiny lub drobiu)2-3
pomidory lub łyżka
koncentratu pomidorowego1 kwaśne
jabłkosok z cytrynysólpieprzcukier do smaku
śmietana 22 proc.świeży
koperekew. koncentrat buraczany
Mięso oczyść, pokrój na kawałki, przełóż do garnka, zalej zimną
wodą (ew. rosołem albo
bulionem) i ugotuj prawie do miękkości. Podczas gotowania usuń szumowiny (piana na powierzchni).
Cebulę pokrój na cząstki,
ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane
włoszczyznę i
buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach,
kapustę poszatkuj. Do zupy włóż
cebulę oraz
włoszczyznę (bez
kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj
buraki. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj
ziemniaki,
kapustę,
pomidory albo koncentrat oraz obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone
jabłko. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj ugotowaną
fasolę, dopraw zupę
solą,
cukrem,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Aby poprawić kolor, ewentualnie dolej nieco koncentratu buraczanego. Zupę wlej na talerze, na każdej porcji połóż po 2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany i posyp posiekanym
koperkiem i podawaj.Rada: Jeśli chcesz przygotować barszcz bez
mięsa, w garnku zagotuj
wodę lub
wywar, dodawaj kolejno warzywa według przepisu, a gdy wszystkie składniki będą miękkie, po dodaniu koncentratu buraczanego dodaj 2-3 łyżki
masła albo
oleju.