ßßß Cookit - przepis na Zraziki wołowe

Zraziki wołowe

nazwa

Wykonanie

Kupiłam dziś piękny kawałek
wołowiny. Pokroiłam go na plastry
5-6 milimetrowej grubości.
Rozbiłam tłuczkiem.
Obsypałam solą i pieprzem.
Każdy plaster mięsa
posmarowałam cienką
warstwą musztardy sarepskiej,
obłożyłam plasterkami
surowego boczku,
cząstkami kiszonego ogórka i piórkami białej cebuli.
Zwinęłam w rulon i spięłam wykałaczkami.
Zrazy obsmażyłam z każdej strony na klarowanym maśle.
Przełożyłam do głębokiej patelni, zalałam gorącym, wołowym rosołem.
Dodałam dwa ząbki czosnku, jedną marchewkę i małą suszoną papryczkę pepperoni.
Nie dodawałam żadnych innych przypraw, gdyż rosół, którym zalałam roladki
był już solidnie doprawiony.
Dusiłam na małym ogniu około 2 , 5 godziny.
Gdy mięso było miękkie, wyjęłam je z sosu i usunęłam wykałaczki.
Marchewkę i czosnek zmiksowałam z płynem, w którym dusiło się mięso.
Powstał aksamitny, gładki sos.
Zagęściłam go łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Zrazy ponownie włożyłam do sosu.
Przygotowałam buraczki:
trzy buraki ugotowałam
do miękkości, obrałam i starłam na tarce
o największych oczkach.
Na patelni podsmażyłam
posiekaną cebulę,
dodałam buraki i jedno
duże, pokrojone w kosteczkę
jabłko. Smażyłam do momentu,
woda z buraków wyparowała.
Doprawiłam solą, cukrem,
sokiem z cytryny i chrzanem.
Zrobiłam też surówkę z marchewki. Sposób jej wykonania
zamieszczony jest tutaj .
Ziemniaki obrałam, ugotowałam. Po odcedzeniu i odparowaniu dodałam do nich
łyżkę masła i łyżkę śmietany 12%. Dokładnie rozdrobniłam tłuczkiem.
Powstałe piure nakładałam na talerze łyżką do lodów.
Danie typowo polskie, smaczne, pożywne, kolorowe.
Smacznego :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2010/09/zraziki-woowe.html