Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor elizabethtom
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Zupa serowa z grzankami, czyli na jesienne duszy i ciała głody - kulinarne metody! - składniki:300g
sera ementalera3
żółtkałyżka
masła2 szklanki
mlekaszklanka rosołu (z kostki) 4 kromki
pieczywa tostowego2
chlebki prostokątne
sól i
pieprz przyprawa w płynie.Zupa serowa z grzankami, czyli na jesienne duszy i ciała głody - kulinarne metody! - sposób przygotowania: czy nie trzeba może pomóc twej ciotce Celinie. Dalej musisz jednak garnek z
serem, wstawić do drugiego z
wodą. Ta
woda w parę się zmieni (cud?!) no! panujesz nad przyrodą!
Woda w parę a parą
serek atakuj i już za chwilę ten
ser, ale w płynie- smakuj. To pływające słońce potraktuj
masłem i rosołem; i powoli rozsadzaj rodzinę za stołem. Zanim oni usiądą, wystudź lekko naszą strawę; ponoć szukać go trzeba tylko w ementalerze. By słońce uwolnić, trzeba
ser obedrzeć ze skóry, dalej pokroić w plastry, paseczki lub zetrzeć na wióry.
Potem szybko (za przeproszeniem) zalać
serek mlekiem i odpocząć, tak z godzinkę bądźże dla siebie człowiekiem. W tym czasie pomyśl ciepło o swojej rodzinie; Drzewa liśćmi płaczą, z ptakami się żegnają a ludzie resztki lata rozpaczliwie chwytają. Jak zatrzymać lato, schować je w plecaku?...mam tu coś dla ciebie- jesienny, smutny Polaku. Danie całkiem magiczne, słońcem nasączone, wnet ukoi twe nerwy, końcem lata zmęczone. Wyobraź sobie słońce, zamknięte w dziurawym
serzePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu