1 kg niekwaśnego tłustego sera twarogowego25 dag masła lub margaryny3 jajka1 1/2 szklanki cukru1/4 szklanki mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy (1.6 dag)25 dag dowolnych bakalii20 dag herbatników1 gotowa polewa czekoladowado wysmarowania formy: 1 łyżka masłaPascha na spodzie z herbatników - sposób przygotowania: Ser zemleć. Masło i cukier rozpuścić w garnku. Dodać ser oraz jajka i ciągle ucierając, podgrzewać do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, wlać do gotującego się sera, stale mieszając, aż składniki się połączą. Masę zdjąć z ognia, dodać bakalie (część bakalii odłożyć do przybrania) i wymieszać.Dno tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć herbatnikami, następnie włożyć masę serową i wyrównać powierzchnię. Paschę pokryć polewą przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu, przybrać bakaliami i mocno schłodzić w lodówce. Przed podaniem delikatnie przełożyć na talerz.Jak uzyskać aromat z laski wanilii?