ßßß Cookit - przepis na 282. klasyczny sernik i jabłkowy poranek :)

282. klasyczny sernik i jabłkowy poranek :)

nazwa

Wykonanie

1 kwietnia! czas rozpocząć nowy miesiąc.
Szkoda tylko, że w tak śnieżnym stylu... Napadało mnóstwo śniegu! Jak na święta Bożego Narodzenia nie było - na co zawsze narzekam, to teraz w Wielkanoc spadło tak dużo :/ Trudno trzeba się jakoś z tym uporać. Kocyk, książka i kubek gorącego kakao - to na pewno poprawi 'wiosenne' samopoczucie.
U babci spędzony cały dzień - miło, przyjemnie, wesoło i smacznie :) Sernik bardzo nam smakował, dlatego też go gorąco polecam! Poza nim oczywiście babcia przygotowała jeszcze sporo innych smakołyków, mojego wykonania była tylko baba i sernik.
Babcie są niezastąpione! <3
Kwiecień rozpoczynam na jabłkowo - to jeden z takich ulubionych owsiankowych klasyków :)
cynamonowa owsianka na mleku z jogurtem naturalnym, jabłkiem, masłem orzechowym i otrębuskiem
cinnamon porridge with milk, natural yogurt, apple, peanut butter and otrębusek
*Jabłuszko ścięte na tarce do owsianki - na plasterki
*Apple cut on a grater to the porridge - into slices
Dziś dzień spędzony oby -> 'leniwie' w gronie najbliższych - czas szybko leci, mam do wykorzystania ostatni dzień odpoczynku.
Idealny klasyczny sernik
inspiracja przepisem Emmy, dziękuję za przepis na boski, delikatny sernik - rozpływa się w ustach *-*
Składniki:
1kg twarogu (u mnie President - śmietankowy półtłusty do serników i ciast)
1/2 szklanki mleka
50g miękkiego masła
6 jajek
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru (do smaku, według uznania)
opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Twaróg należy zmiksować z masłem, żółtkami, mąką i cukrem. Następnie, gdy masa będzie już gładka wlać mleko i dalej miksować na niskich obrotach.
Potem ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do masy i dokładnie mieszamy całość - najlepiej łyżką.
Tortownicę wysmarowałam margaryną (można oczywiście masłem) i obsypałam bułką tartą (można też tak jak Emma wykorzystać papier do pieczenia). Wlewamy masę sernikową i wstawiamy do piekarnika na 60min. do 180 stopni Celsjusza.
Tak jak Emma przykryłam sernik od razu folią alumioniową, by był jasny.
Jeśli chodzi o wskazówki co do studzenia - to kierowałam się poradami Emmy :)
Sernik jest delikatny, puszysty - idealny ! Polecam :)
Ogólnie to nie lubimy niczym polewać serników, więc ja obsypałam cukrem pudrem i drobniutkimi wiórkami kokosowymi.
Smacznego !!
Zostałam ponownie otagowa, tym razem przez Cookie :
1. Co przyniósł Ci zajączek? :D
U mnie nie daję się prezentów na Wielkanoc, no chyba że relaks i odpoczynek się liczy :)
2. Najlepsze śniadanie to?
owsianka
3. Co Cię uszczęśliwia?
no właśnie? czas spędzony z mamą, chwile spokoju i odpoczynku
4. Wakacje nad morzem czy w górach? i tu i tu jest fajnie, w sumie to dawno nie byłam na wakacjach...
5. Znak zodiaku?
skorpion
6. Ranny ptaszek czy nocny marek?
ranny ptaszek
7. Jesteś od czegoś uzależniona?
owsianka ;D
8. Cecha, którą cenisz u ludzi?
szczerość
9. Ulubiona przyprawa?
cynamon
10. Bez czego nie ruszasz się z domu?
zegarka
11. Ostatnio obejrzany film w kinie?
dawno nie byłam... nie pamiętam.
Odpowiadajcie jeśli chcecie , zapraszam !
„Zachowaj tylko te wspomnienia, które dają ci radość.”
Jane Austen
Miłego dnia ! - Prima Aprilis i Poniedziałku Wielkanocnego - "Śnieżnego - Lanego Poniedziałku" :D
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2013/04/282-klasyczny-sernik-i-jabkowy-poranek.html