Wykonanie
Oto
ciastka, które piekłam namiętnie w gimnazjum, właściwie nie wiem dlaczego. Patrząc na składniki nie można spodziewać się niczego zaskakującego, jednak ja bardzo je lubię, za niewyszukany, domowy smak, prostotę i szybkość wykonania. Przepis ten
daje możliwość przygotowania w krótkim czasie małych słodkości, które pachną zniewalającym
cynamonem, a smakiem dorównują dobrej szarlotce.Składniki:2
jabłka (najlepiej kwaśne i twarde, obrane lub nie), pokrojone w kostkę400 g
mąki (użyłam mieszanki mąk pełnoziarnistych- pszennej, orkiszowej i żytniej)250 g
masła125 g
cukru4
jaja1 łyżka
cukru waniliowego3 łyżeczki
proszku do pieczeniaczubata łyżka
cynamonu2 łyżki
mleka (opcjonalnie)
cukier puder do posypaniaWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z
cukrami, gdy masa będzie jednolita dodawać kolejno
jajka, mieszając po każdym dodaniu.
Mąkę wymieszać z proszkiem i
cynamonem, masę utrzeć z powstałym proszkiem.
Jabłka wrzucić do ciasta, całość razem wymieszać (gdyby masa była za gęsta i nie dało się wmieszać
jabłek, dodać 2 łyżki
mleka).Rękami posypanymi
mąką formować kulki, spłaszczając je nieco na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka układać w kilkucentymetrowych odstępach- trochę się rozleją.Piec ok. 20 min. w 200 stopniach. Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego!(przepis znaleziony tutaj)