ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKOWE CIASTKA UCIERANE

SZARLOTKOWE CIASTKA UCIERANE

nazwa

Wykonanie

Oto ciastka, które piekłam namiętnie w gimnazjum, właściwie nie wiem dlaczego. Patrząc na składniki nie można spodziewać się niczego zaskakującego, jednak ja bardzo je lubię, za niewyszukany, domowy smak, prostotę i szybkość wykonania. Przepis ten daje możliwość przygotowania w krótkim czasie małych słodkości, które pachną zniewalającym cynamonem, a smakiem dorównują dobrej szarlotce.
Składniki:
2 jabłka (najlepiej kwaśne i twarde, obrane lub nie), pokrojone w kostkę
400 g mąki (użyłam mieszanki mąk pełnoziarnistych- pszennej, orkiszowej i żytniej)
250 g masła
125 g cukru
4 jaja
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżka cynamonu
2 łyżki mleka (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrami, gdy masa będzie jednolita dodawać kolejno jajka, mieszając po każdym dodaniu.
Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem, masę utrzeć z powstałym proszkiem. Jabłka wrzucić do ciasta, całość razem wymieszać (gdyby masa była za gęsta i nie dało się wmieszać jabłek, dodać 2 łyżki mleka).
Rękami posypanymi mąką formować kulki, spłaszczając je nieco na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układać w kilkucentymetrowych odstępach- trochę się rozleją.
Piec ok. 20 min. w 200 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
(przepis znaleziony tutaj)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/02/szarlotkowe-ciastka-ucierane.html