ßßß Cookit - przepis na Clafoutis ze śliwkami

Clafoutis ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Clafoutis ze śliwkami, nazwa nieznana, ale uwierzcie, że łatwiejszego w wykonaniu "ciasta" nie ma. Clafoutis ma konsystencje budyniu, puddingu, który bardzo łatwo się kroi. Polecam wszystkim ten deser, bo jest on naprawdę niezwykle smaczny, a przy tym bardzo prosty w wykonaniu.
Składniki:
3 jajka
0,5 kg śliwek przekrojonych na ćwiartki
cynamon
1 i 1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
50 g zimnego masła pokrojonego w kostke
masło do wysmarowania formy
cukier waniliowy
Zaczynamy od tego, że nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu). Formę żaroodporną smarujemy masłem. Moja forma ma wielkość 25 na 20cm. Następnie do dużej miski wrzucamy mąkę, mleko, jajka, cukier i miksujemy na najwyższych obrotach przez pięć minut. Śliwki przekładamy do formy posypujemy cynamonem i zalewamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i posypujemy łyżką cukru waniliowego oraz pokrojonym zimnym masłem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu można posypać jeszcze cynamonem i cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi :)
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/clafoutis-ze-sliwkami-ze-sliwkami-nazwa.html