Wykonanie
Clafoutis ze
śliwkami, nazwa nieznana, ale uwierzcie, że łatwiejszego w wykonaniu "ciasta" nie ma. Clafoutis ma konsystencje budyniu,
puddingu, który bardzo łatwo się kroi. Polecam wszystkim ten deser, bo jest on naprawdę niezwykle smaczny, a przy tym bardzo prosty w wykonaniu.Składniki:3
jajka0,5 kg
śliwek przekrojonych na ćwiartki
cynamon1 i 1/4 szklanki
mleka1/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki50 g zimnego
masła pokrojonego w kostke
masło do wysmarowania formy
cukier waniliowyZaczynamy od tego, że nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu). Formę żaroodporną smarujemy
masłem. Moja forma ma wielkość 25 na 20cm. Następnie do dużej miski wrzucamy
mąkę,
mleko,
jajka,
cukier i miksujemy na najwyższych obrotach przez pięć minut.
Śliwki przekładamy do formy posypujemy
cynamonem i zalewamy
ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i posypujemy łyżką
cukru waniliowego oraz pokrojonym zimnym
masłem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu można posypać jeszcze
cynamonem i
cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Świetnie smakuje z
lodami waniliowymi :)Smacznego!