Wykonanie
Cynamonowe rogaliki do
herbaty i
kawy :) Smacznego!
SKŁADNIKI500 g
mąki pszennej1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanej100 g
masła0,5 szklanki
cukiercukier waniliowy50 g
drożdży1 szklanka
mleka1
jajkocynamon,
cukierJAK TO ZROBIĆZaczynamy od zrobienia rozczynu.
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką
cukru i odrobiną ciepłego
mleka.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, w środku robimy dołek, wlewamy do niego rozrobione
drożdże. Delikatnie zagarniamy
mąkę do rozczynu aż powstanie gęsta
śmietana.Odstawiamy w ciepłe miejsce aż
drożdże podrosną, a później opadną. W tym czasie podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem UWAGA! Bardzo mały gaz, nie możemy przegrzać!Gdy
drożdże opadną wlewamy rozpuszczone
masło i
cukier do miski z
mąką i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki, aż będzie jednolite i lśniące. W razie potrzeby dodajemy trochę
mąki. Ostawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 30-45 minut.Jak ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na cztery/pięć części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła.
Cukier mieszamy z
cynamonem - ilości "na oko" :) Placki smarujemy
mlekiem, posypujemy miksturą
cynamonowo-
cukrową, kroimy na ósemki, zawijamy. Układamy a blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia.Nagrzewamy piekarnik do 170*C.
Jajko rozbełtujemy, smarujemy pędzelkiem po rogalikach, posypujemy miksturą
cynamonowo-
cukrową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170*C na 15-20 minut. Pieczemy na złoty kolor.Smacznego!
Biorę udział w akcji: