Wykonanie
Zapraszam na
drożdżowe ślimaczki z
marmoladą :) Podobne drożdżówki już piekłam klik . Rożnica polega na tym, że dodałam do ciasta
mąkę ziemniaczaną, która spowodowała, że drożdżówki nie wysychają i są mięciutkie przez kilka dni. Smacznego!
SKŁADNIKI500 g
mąki pszennej1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanej100 g
masła0,5 szklanki
cukrucukier waniliowy50 g
drożdży1 łyżeczka
cukru1 szklanka
mleka1
jajkomarmoladaJAK TO ZROBIĆZaczynamy od zrobienia rozczynu.
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką
cukru i odrobiną ciepłego
mleka.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, w środku robimy dołek, wlewamy do niego rozrobione
drożdże. Delikatnie zagarniamy
mąkę do rozczynu aż powstanie gęsta
śmietana.Odstawiamy w ciepłe miejsce aż
drożdże podrosną, a później opadną. W tym czasie podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem UWAGA! Bardzo mały gaz, nie możemy przegrzać!Gdy
drożdże opadną wlewamy rozpuszczone
masło i
cukier do miski z
mąką i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki, aż będzie jednolite i lśniące. W razie potrzeby dodajemy trochę
mąki. Ostawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 30-45 minut.Jak ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na trzy części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki.Smarujemy
dżemem /
marmoladą / powidłami / masą
makową / nutellą wg upodobań (moje dzieci uwielbiają z nutellą) zawijamy jak na rysunku poniżej i tniemy na kawałki o szerokości 2-3 cm, układamy a blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia.
Jajko rozbełtujemy, smarujemy drożdżówki, posypujemy
cukrem perlistym (jak w moim przypadku) / grubym
cukrem / kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor.