Czy jest ktoś kto nie zna ciasta Fale Dunaju, jeśli tak to musi koniecznie spróbować. Ciasto jest przepyszne. Masa najlepsza! Przepis z zeszytu mojej mamy.Ciasto:6 jajek1 szklanka cukru (najlepiej pudru)250g masła lub margaryny (kostka)2 łyżki proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowego2 szklanki mąki2 łyżki kakaoOwoce: wiśnie, jabłka, malinyUtrzeć margarynę z cukrem, dodawać po żółtku. Do utartej margaryny dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i dodać do reszty masy. Wymieszać. Do połowy ciasta dodać kakao i wymieszać. Blachę o wymiarach ok. 35x25 lub mniejsza wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wyłożyć ciasto jasne a na wierzch ciemne. Na ciemnym cieście ułożyć owoce w niedalekich odległościach, tak aby dzięki owocom zrobiły się fale. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopniach. Wystudzić.Krem:200g masła lub margaryny500ml mleka½ szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cukru waniliowegoPółtorej szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Wlewać powoli do gotującego się mleka i mieszać cały czas aż powstanie gęsty budyń. Schłodzić.Kiedy wystygnie budyń, utrzeć margarynę lub masło i dodawać po łyżce budyniu, miksować cały czas. Wyłożyć krem na ciasto. Przygotować polewę czekoladową.Polewa czekoladowa2 łyżki kakao2 łyżki masła2 łyżki cukru3 łyżki mlekaWszystkie składniki zagotować. Ciasto polać polewą i włożyć do lodówki.