ßßß
Cookit - przepis na Aksamitny placek czekoladowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Aksamitny placek czekoladowy
Składniki
Cukier
Cukier waniliowy
Czekolada
Jajko
Kakao
Margaryna
Masło
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Mleko
Sól
Polewa czekoladowa
Wykonanie
Coś
czekoladowego
zawsze znajdzie w naszym domu amatorów :)
Na formę keksową o
boku
30 cm:150 g
czekolady deserowej
4
jajka
250 g
masła
lub
margaryny
do pieczenia200 g
cukru
1 opakowanie
cukru waniliowego
szczypta
soli
200 g
mąki pszennej
30 g
mąki ziemniaczanej
30 g
kakao
3 płaskie łyżeczki prosyku do pieczenia3-4 łyżki
mleka
polewa czekoladowa
- gotowa lub wg. własnego przepisu
Czekolade
posiekać.
Białka
ubic na sztywna piane z
solą
.
Masło
ucierać mikserem stopniowo dodając
cukier
,
cukier waniliowy
i
sól
. Po koleji dodawac
żółtak
nie przerywając ucierania masy. Obie
mąki
przesiać z
proszkiem do pieczenia
i
kakao
. Stopniowo dodawac do masy wraz z
mlekiem
i ucierać. Pod koniec dodac posiekana
czekoladę
i ubite
białka
, lekko wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
mąką
foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem-160) ok. 60 minut. Po wystudzeniu oblać
polewą czekoladową
.Przepis zgłaszam do
Czekoladowego
Tygodnia .
Przepis z: "Backen leicht gemacht. Sonderheft Suesse Schokotraeume" 2013
Źródło:
http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/02/Aksamitny-placek-czekoladowy.html
Przepisy powiązane
Czekoladowa kremówka (ciemny biszkopt, krem czekoladowy).
Praktyczna.pl: Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą
+ posypka kolorowa
Karpatka czekoladowa
Mleczna kanapka
Składniki powiązane (0)