ßßß Cookit - przepis na Karpatka czekoladowa

Karpatka czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Coś dla czekoladożerców - karpatka w wersji czekoladowej. Dla mnie bajka, ale przyznaję, że nie jestem obiektywna, bo od lat karpatka jest moim ulubionym ciastem. A Ty którą wersję wolisz? Tradycyjną czy w nowej, czekoladowej odsłonie? Przepis na tradycyjną karpatkę znajdziesz tutaj .
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
5 jajek
1 szklanka mąki (odjąć 2 łyżki)
2 łyżki kakao (razem z mąką będzie 1 szklanka)
Masa:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 żółtka
1 kostka (200 g) miękkiego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
80 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
Ciasto:
Zagotować wodę z masłem, dodać mąkę wymieszaną z kakao i energicznie mieszać np. drewnianą łyżką rozcierając masę. Gdy zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia zestawić garnek z ognia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia blachach o wymiarach 23x39 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec kolejno ok. 30 minut w temp. 220 stopni. Ja piekę z termoobiegiem w 200 stopniach od razu 2 blachy, poziom od dołu nr 1 i 4, czas pieczenia: 25 min.
Masa:
Dwie szklanki mleka zagotować razem z cukrem, a w pozostałym mleku wymieszać obie mąki, kakao i żółtka. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z mąką, energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem waniliowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masła dodawać stopniowo wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Na koniec dodać wystudzoną czekoladę. Wymieszać.
Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i schłodzić, aby dobrze się kroiło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/12/karpatka-czekoladowa.html