Wykonanie
Czy kremówka musi być tylko z jasnym kremem i na jasnym biszkopcie? Ależ nie :) W kuchni wszystkie chwyty dozwolone, byle wszystko pasowało do siebie, i było smaczne :)Ciemny
biszkopt, niezwykle puszysty, bez
proszku do pieczenia ani
mąki ziemniaczanej. Przepis na ten wypiek znam już na pamięć, a wszystkie składniki na to ciasto raczej zawsze mam pod ręką. Ciasto trochę z rodzaju: na poprawę humoru, świetnie się sprawdza w ponure dni :) ale też, do zwykłej
kawy z koleżanka. Lekko słodkie, jednak nie nachalnie, za to niezwykle puszyste jako całość.
Składniki na
biszkopt:6 jaj1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego
cukru2 duże łyżki
kakaoBiałka oddzielić od
żółtek.
Mąkę pszenną przesiać wraz z
kakao.
Białka ubić na sztywno, ale krótko - ważne by ich nie "przebić". Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce
cukier, następnie
żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo
mąkę.Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.Dla tych którzy nie wiedzą:Rzucanie
biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada - WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać
proszek do pieczenia, gdyż to własnie po nim najczęściej ciasta opadają.
Pisałam o tym w przepisie na jasny
biszkopt .Składniki na krem:
mleko - 3 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 2,5 łyżkiszklanka drobnego
cukrumargaryna lub
masło (krem lepszy z
masłem jest) - 1 kostka 250g
Kakao - 3 czubate łyżki
Mąki rozrobić w szklance
mleka. Pozostałe
mleko wraz z
cukrem zagotować. Na gotujące się
mleko wlać roztwór mączny, i chwilę pogotować ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Nie przykrywać niczym, by
budyń nie podszedł
wodą.
Masło i
budyń powinny
mieć temperaturę pokojową. Mikserem rozetrzeć
masło, następnie dodawać po łyżce budyniu i po troszku
kakao. Ucierać stopniowo, do dokładnego za każdym razem połączenia składników.Ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem.Składniki na
polewę czekoladową:kopiasta łyżka
masładobra
mleczna czekolada 100 głyżka
mlekaWszystkie składniki rozpuścić w rondelku. Chwilkę poczekać, by masa nie była gorąca i pokryć nią ciasto.Przechowywać w lodówce.Smacznego!Pozdrawiam.
Kasia :)