Wykonanie
Pyszne naleśniki dla łasuchów. Chociaż należałoby je traktować jako deser, to u mnie w domu często stanowiły danie obiadowe, zwłaszcza gdy dzieci były młodsze.
Przykładowy przepis na naleśniki :Po 1 i 1/2 szklanki
mleka i
wody mineralnej (lub zwykłej)2 szklanki
mąki1
jajko1/3 szklanki
oleju2 łyżki
cukrupół łyżeczki
cukru waniliowegoodrobina
soliWszystkie składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać
wody lub
mąki. Pozostawić na dłuższą chwilę aby ciasto "odpoczęło", następnie smażyć cienkie naleśniki.Krem budyniowy (wg. przepisu na popularne ciasto znane jako Królewiec lub Królewicz).10 dag
cukru1/2 litra
mleka1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 kostka
masła lub
margarynyZ
mleka,
cukru,
mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować
budyń. Do gorącego budyniu dodawać porcjami
masło. Mieszać do połączenia składników.Na każdy naleśnik dać dużą łyżkę kremu, złożyć, oblać polewą lub gotowym sosem
czekoladowym.Przykładowy przepis na
polewę czekoladową:1/2 kostki
margaryny7 łyżek
cukru2 łyżki
kakao2 łyżki
wodykilka łyżek
mlekaWszystkie składniki (oprócz
mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić kilkoma łyżkami
mleka.Składniki: Ciasto: 30 dag
mąki 8 dag
cukru 2 łyżki
sztucznego miodu 1
jajko 1 łyżeczka
sody 15 dag
margaryny Ciasto
biszkoptowe: 4
jajka ¾ szklanki
mąki ¾ szklanki
cukru 1 łyżeczka
proszku do pieczenia Masa budyniowa: 8 dag
cukru ½ litra
mleka 1 łyżka
mąki pszennej 2 łyżki
mąki ziemniaczanej 25 dag
masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Jajka przeznaczone na
biszkopt ubić, dodać
cukier, nadal ubijać. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
masłem, dodać
mąkę wymieszaną z pozostałym
mlekiem i ugotować jak
budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć
biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na
biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać
polewą czekoladową. SmacznegoŹródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiecCopyright © Smaczny.plSkładniki: Ciasto: 30 dag
mąki 8 dag
cukru 2 łyżki
sztucznego miodu 1
jajko 1 łyżeczka
sody 15 dag
margaryny Ciasto
biszkoptowe: 4
jajka ¾ szklanki
mąki ¾ szklanki
cukru 1 łyżeczka
proszku do pieczenia Masa budyniowa: 8 dag
cukru ½ litra
mleka 1 łyżka
mąki pszennej 2 łyżki
mąki ziemniaczanej 25 dag
masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Jajka przeznaczone na
biszkopt ubić, dodać
cukier, nadal ubijać. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
masłem, dodać
mąkę wymieszaną z pozostałym
mlekiem i ugotować jak
budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć
biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na
biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać
polewą czekoladową. SmacznegoŹródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiecCopyright © Smaczny.plSkładniki: Ciasto: 30 dag
mąki 8 dag
cukru 2 łyżki
sztucznego miodu 1
jajko 1 łyżeczka
sody 15 dag
margaryny Ciasto
biszkoptowe: 4
jajka ¾ szklanki
mąki ¾ szklanki
cukru 1 łyżeczka
proszku do pieczenia Masa budyniowa: 8 dag
cukru ½ litra
mleka 1 łyżka
mąki pszennej 2 łyżki
mąki ziemniaczanej 25 dag
masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Jajka przeznaczone na
biszkopt ubić, dodać
cukier, nadal ubijać. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
masłem, dodać
mąkę wymieszaną z pozostałym
mlekiem i ugotować jak
budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć
biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na
biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać
polewą czekoladową. SmacznegoŹródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiecCopyright © Smaczny.plMasa budyniowa: 8 dag
cukru ½ litra
mleka 1 łyżka
mąki pszennej 2 łyżki
mąki ziemniaczanej 25 dag
masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Jajka przeznaczone na
biszkopt ubić, dodać
cukier, nadal ubijać. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
masłem, dodać
mąkę wymieszaną z pozostałym
mlekiem i ugotować jak
budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć
biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na
biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać
polewą czekoladową. Smacznego. Wartości odżywcze na extra.smaczny.pl:Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiecCopyright © Smaczny.plMasa budyniowa: 8 dag
cukru ½ litra
mleka 1 łyżka
mąki pszennej 2 łyżki
mąki ziemniaczanej 25 dag
masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Jajka przeznaczone na
biszkopt ubić, dodać
cukier, nadal ubijać. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
masłem, dodać
mąkę wymieszaną z pozostałym
mlekiem i ugotować jak
budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć
biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na
biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać
polewą czekoladową. Smacznego. Wartości odżywcze na extra.smaczny.pl:Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiecCopyright © Smaczny.