Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor nadrugimkonculiny.blogspot.com
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)Pizza włoska - składniki:Ciasto:2 i 3/4 szklanki
mąki (szklanka= 250 ml)25 g rozkruszonych świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwy z oliwek200 ml letniej
wodyWierzch:200 g
sera edamskiego - startego na dużych oczkach tarki200 g
sera tylżyckiego - startego na dużych oczkach tarki
czarne oliwki1 duży
pomidor pokrojony w cienkie plasterki
oliwa z oliwekPizza włoska - sposób przygotowania: Z ciasta formujemy podłużne placki i układamy wszerz na blasze wysmarowanej
oliwą. Na wierzchu placka rozkładamy
sery, wykładamy plastry
pomidora, dorzucamy
oliwki i całość dodatkowo posypujemy odrobiną
sera. Brzegi pizzy, wolne od
sera smarujemy
oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250-260 stopni Celsjusza przez 13-15 minut. Podajemy bez dodatkowych
sosów! Pizza przygotowana w ramach akcji "Dzień pizzy!".Polacy znawcami włoskiej kuchni? Tak nam się tylko wydaje!
na bazie
żółtek,
parmezanu i
boczku, z
solą i świeżo mielonym
pieprzem. I... zdarzało się, że danie wracało do kuchni - ludzie nie wiedzieli, że tak się tę potrawę przygotowuje. Ze
śmietaną to nie jest prawdziwa carbonara. Pizza włoska czy włosko-amerykańska? Co jemy poza makaronem? Oczywiście pizzę