ßßß Cookit - przepis na Faworki trydenckie

Faworki trydenckie

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Barbara Kaniewska
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (18 głosów)
Faworki trydenckie - składniki:
50 dag maki pszennej
1 szklanka mleka
10 dag cukru
2 jajka
25 ml mocnej wódki (w oryginalnym włoskim przepisie grappa)
5 dag smalcu
2 łyżki oleju
1 proszek do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
do smażenia faworków: 3 kostki smalcu lub 2 szklanki oleju rzepakowego
do posypania: cukier puder
Faworki trydenckie - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy lśniące, gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. Potem rozwałkowujemy na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3-4 cm i długości 8-10 cm. Nacinamy pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijamy ciasta. Wkładamy partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażymy na jasnozłoty kolor i osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Faworki trydenckie
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść lśniące, gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godz. Potem rozwałkować na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3.4 cm i długości 8.10 cm. Naciąć poś
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-13684180/faworki+trydenckie/p