Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Barbara KaniewskaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (18 głosów)
Faworki trydenckie - składniki:50 dag
maki pszennej1 szklanka
mleka10 dag
cukru2
jajka25 ml mocnej
wódki (w oryginalnym włoskim przepisie grappa)5 dag
smalcu2 łyżki
oleju1
proszek do pieczeniaskórka otarta z 1
cytrynyszczypta
solido smażenia
faworków: 3 kostki
smalcu lub 2 szklanki
oleju rzepakowegodo posypania:
cukier puderFaworki trydenckie - sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z
solą i
proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy lśniące, gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godz.
Potem rozwałkowujemy na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3-4 cm i długości 8-10 cm. Nacinamy pośrodku raz lub dwa
razy, tak jak
faworki, ale nie przewijamy ciasta. Wkładamy partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażymy na jasnozłoty kolor i osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane
cukrem pudrem.Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Faworki trydenckie
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z
solą i
proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść lśniące, gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godz.
Potem rozwałkować na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3.4 cm i długości 8.10 cm. Naciąć poś