ßßß
 Średnia ocena potrawyOceń przepis (18 głosów)Faworki trydenckie - składniki:50 dag maki pszennej1 szklanka mleka10 dag cukru2 jajka25 ml mocnej wódki (w oryginalnym włoskim przepisie grappa)5 dag smalcu2 łyżki oleju1 proszek do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyszczypta solido smażenia faworków: 3 kostki smalcu lub 2 szklanki oleju rzepakowegodo posypania: cukier puderFaworki trydenckie - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy lśniące, gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. Potem rozwałkowujemy na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3-4 cm i długości 8-10 cm. Nacinamy pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijamy ciasta. Wkładamy partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażymy na jasnozłoty kolor i osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Faworki trydenckieMąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść lśniące, gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godz. Potem rozwałkować na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3.4 cm i długości 8.10 cm. Naciąć poś
Średnia ocena potrawyOceń przepis (18 głosów)Faworki trydenckie - składniki:50 dag maki pszennej1 szklanka mleka10 dag cukru2 jajka25 ml mocnej wódki (w oryginalnym włoskim przepisie grappa)5 dag smalcu2 łyżki oleju1 proszek do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyszczypta solido smażenia faworków: 3 kostki smalcu lub 2 szklanki oleju rzepakowegodo posypania: cukier puderFaworki trydenckie - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy lśniące, gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. Potem rozwałkowujemy na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3-4 cm i długości 8-10 cm. Nacinamy pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijamy ciasta. Wkładamy partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażymy na jasnozłoty kolor i osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Faworki trydenckieMąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść lśniące, gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godz. Potem rozwałkować na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3.4 cm i długości 8.10 cm. Naciąć poś