ßßß Cookit - przepis na Domowa przyprawa korzenna

Domowa przyprawa korzenna

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor zawszepolka
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
Domowa przyprawa korzenna - składniki:
duży kawałek korzenia imbiru (około 50g)
skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
skórka otarta z trzech dużych cytryn
8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50g)
1 cała gałka muszkatołowa
10 strączków zielonego kardamonu
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka całych goździków
1 cała gwiazda anyżu
2 łyżeczki nasion kolendry
pół łyżeczki pieprzy białego
pół łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki pieprzu różowego
pół łyżeczki pieprzu zielonego
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 duże i mięsiste laski wanilii
Domowa przyprawa korzenna - sposób przygotowania: Skórki z cytrusów obieramy zesterem (lub bardzo cienko nożem i pozbywamy się białych, gorzkich części). Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W piekarniku nagrzanym do 160C przez 30 minut suszymy skórki, a przez 40 minut plasterki imbiru. Wszystkie przyprawy (oprócz wanilii) prażymy na suchej patelni. Studzimy. Ostudzone mielimy partiami razem z laską wanilii, wysuszonymi imbirem oraz skórkami z cytrusów w młynku do kawy (wersja dla wygodnych jak ja) lub ucieramy w moździerzu na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku z dala od promieni słonecznych.
Dodatki do świątecznych przysmaków, które możesz zrobić sam
roztopionej gorzkiej czekoladzie i odkładaj do zastygnięcia Autor: Junona Lamcha-Grynberg Pasabahce Uniwersalny słoik kuchenny z pokrywką Kremlin w okazje.info Jeśli masz młynek do kawy lub moździerz, możesz samodzielnie przygotować domową przyprawę korzenną . Uważaj - jest
Z korzennym aromatem - nie tylko pierniczki
przyprawy, które lubimy. Domowa przyprawa korzenna duży kawałek korzenia imbiru (około 50g) skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy skórka otarta z trzech dużych cytryn 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50g) 1 cała gałka muszkatołowa 10 strączków zielonego kardamonu 1 łyżeczka nasion kopru
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20320971/domowa+przyprawa+korzenna/p