Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor ugotujmyto.pl
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)500g
mąki50g świeżych
drożdży80g roztopionej
margaryny lub
masła1 szklanka
mleka2
jajka2 łyżki
cukruszczypta
solidodatkowo:1.5 litra
oleju lub
smalec do smażenia i
cukier puder do posypaniaChruściki
Faworki drożdżowe - sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę
cukru, 1 łyżkę
mąki i pół szklanki ciepłego
mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jajka roztrzepać z 1 łyżką
cukru i szczyptą
soli. Dodać przesianą
mąkę, resztę
mleka, rozpuszczoną
margarynę i wyrośnięte
drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną
mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy pasek przekroić ukośnie na mniejsze kawałki. W każdym kawałku zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec. Smażyć w gorącym tłuszczu (ok 180 stopni) obie strony na złoty kolor. Jeśli chruściki zbyt szybko się przypalają zmniejszyć temperaturę a jeśli za bardzo wchłaniają tłuszcz to zwiększyć. Usmażone układać na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać
cukrem pudrem. Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziecie pod adresem http://ugotujmyto.pl/chrusciki-drozdzowe-faworki-drozdzowe/Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu