ßßß Cookit - przepis na Rumiane ciastka oponki

Rumiane ciastka oponki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (29 głosów)
15 dag mąki
pół szklanki mleka
szczypta soli
8 dag masła
4 jaja
cukier puder
olej lub smalec do smażenia
Rumiane ciastka oponki - sposób przygotowania: Do mleka wlać pół szklanki wody, dodać masło, sól, zagotować. Mieszając, wsypywać powoli mąkę i nadal gotować na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie odstawać od garnka, przełożyć je do miski i starannie utrzeć z jajami. Napełniać szprycę cukierniczą ciastem, po czym wyciskać oponki na gorący tłuszcz i smażyć około 2 min. Osączone ciastka posypać cukrem pudrem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-13641386/rumiane+ciastka+oponki/p