Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zawszepolka
Czas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia angielska,kuchnia irlandzkaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1.5 kg
pomarańczy sewilskich2
cytryny200 g jasnego
brązowego cukru800 g
białego cukru2 duże kawałki korzenia
imbiruMarmolada z gorzkich
pomarańczy - sposób przygotowania:
Pomarańcze porządnie szorujemy pod ciepłą bieżącą
wodą i przekrajmy na połówki. Nad miską wyciskamy z nich sok i zachowujemy go na później. Metalową łyżeczką wyskrobujemy pestki, błonki i cały miąższ. Zachowujemy. Kawałek muślinu (30x30cm) wkładamy do oddzielnej miski. Umieszczamy w nim całe 'wnętrzności'
pomarańczy razem z pestkami. Umytą
cytrynę przekrawamy na pół, wyciskamy z niej sok, który dodajemy do soku wyciśniętego z
pomarańczy, a cała resztę przekładamy do muślinu. Muślin zawiązujemy ciasno sznurkiem. Skórki z
pomarańczy obieramy za pomocą zestera lub dzielimy na trzy kawałki i kroimy
ostrym nożem na cienkie paski uprzednio pozbywając się białych skórek. Do dużego garnka (koniecznie z grubym dnem) umieszczamy muślin z całą zawartością, sok z
pomarańczy i
cytryny, pokrojone skórki z
pomarańczy i 2 litry zimnej
wody. Na drugi dzień rondel wraz z całą zawartością stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż skórki
pomarańczy będą przeźroczyste,a ilość płynu zmniejszy się o 1/3. Zestawiamy z palnika i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy słoiki - myjemy je w ciepłej wodzie i suszymy w gorącym piekarniku. Trzymamy w cieple. Muślin wyjmujemy z garnka i (trzymając go nad garnkiem) bardzo dokładnie wyciskamy całą jego zawartość. Nie oszukujemy - właśnie w skórkach, błonkach i pestkach znajdują się naturalne pektyny, bez których
marmolada nam się nie zsiądzie. Gdy dobrze wszystko wyciśniemy, muślin opróżniamy, myjemy, suszymy i zostawiamy na przyszłe użycia :) Do garnka dodajemy
cukier oraz starty
imbir. Powoli doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cały
cukier rozpuści się. Do zamrażalnika wstawiamy mały talerzyk.
Marmoladę gotujemy na silnym ogniu przez 30-45 minut (na tym etapie
marmolady nie mieszamy) i robimy test na talerzyku (jak na zdjęciu poniżej).Jeśli ktoś ma termometr,
marmolada powinna być gotowa przy temperaturze 105C. Jeśli po 45 minutach nasza
marmolada nie jest gotowa, gotujemy ją dalej. Może to zająć nawet do 1.5 godziny. Gorącą
marmoladę przekładamy do ciepłych słoików, zakręcamy, dokręcamy i ustawiamy na zakrętkach do całkowitego ostygnięcia.Kandyzowany
imbir - wideo
imbir znaleźliśmy wśród receptur dodanych przez naszą użytkowniczkę zawszepolkę . Zachęcamy do zajrzenia na profil zawszepolki na Ugotuj.to, bo w jej kolekcji można znaleźć wiele innych, ciekawych przepisów, m.in. na
marmoladę z gorzkich
pomarańczy ,
konfiturę z
żurawiny czy domowy
ketchup .Przeczytaj