Wykonanie
Pin It
Na wielu blogach
dyniowe szaleństwo ! No bo jak tu się oprzeć, kiedy kuszą nas z targowych straganów różnorodnością kształtów, kolorów i smaków ? Po prostu nie da rady :-).Nie robiłam nigdy słodkich
przetworów z dyni, więc postanowiłam trochę zaryzykować...Gotowy
dżem wypróbowałam na własnym
mężu, zaakceptował stwierdził, że bardzo dobre, więc nie pozostaje mi nic innego, jak podać dalej :-)Składniki:1 kg dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu)500 g
pomarańczy150 g
cukrusok z 1
cytryny1 łyżeczka startego świeżego
imbiruWykonanie:
Dynię obieramy obieraczką do warzyw, kroimy na małe kawałki, zasypujemy
cukrem i dodajemy
sok z cytryny. Odstawiamy na parę godzin, żeby puściła trochę soku. Nie dolewamy
wody !Następnie stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem, do momentu kiedy
dynia zacznie się lekko rozpadać, wtedy dodajemy stratą skórkę i sok z
pomarańczy oraz
imbir. Dusimy dalej, aż sok lekko odparuje, a
dżem osiągnie żądaną konsystencję.Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoików, które studzimy odwrócone do góry nogami.