ßßß Cookit - przepis na Dżem dyniowy z pomarańczami

Dżem dyniowy z pomarańczami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Na wielu blogach dyniowe szaleństwo ! No bo jak tu się oprzeć, kiedy kuszą nas z targowych straganów różnorodnością kształtów, kolorów i smaków ? Po prostu nie da rady :-).
Nie robiłam nigdy słodkich przetworów z dyni, więc postanowiłam trochę zaryzykować...
Gotowy dżem wypróbowałam na własnym mężu, zaakceptował stwierdził, że bardzo dobre, więc nie pozostaje mi nic innego, jak podać dalej :-)
Składniki:
1 kg dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu)
500 g pomarańczy
150 g cukru
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Wykonanie:
Dynię obieramy obieraczką do warzyw, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na parę godzin, żeby puściła trochę soku. Nie dolewamy wody !
Następnie stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem, do momentu kiedy dynia zacznie się lekko rozpadać, wtedy dodajemy stratą skórkę i sok z pomarańczy oraz imbir. Dusimy dalej, aż sok lekko odparuje, a dżem osiągnie żądaną konsystencję.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, które studzimy odwrócone do góry nogami.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/dzem-dyniowy-z-pomaranczami.html