Wykonanie
Pin It
Jak już
pisałam przy okazji posta o
drożdżowym kwiatku z
gruszkami i
pomarańczą, bardzo mi posmakowało nadzienie, które do niego wtedy przygotowałam. Postanowiłam więc zrobić parę słoiczków
konfitury gruszkowej, właśnie z dodatkiem
pomarańczy.Dzisiejszy przepis dołączam do akcji "Jak
gruszki na wierzbie" organizowanej przez Anię z bloga Krzywa kromeczka .Składniki:2 kg
gruszek2
pomarańczesok z 1/2
cytryny1,5 szklanki
cukru2-3 cm świeżego
imbiruWykonanie:
Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na parę godzin, żeby puściły sok.Po tym czasie do owców dodajemy stratą skórkę i wyciśnięty sok z 2
pomarańczy (pamiętajmy o tym, żeby najpierw dokładnie umyć
pomarańcze i sparzyć je wrzątkiem) i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy
owoce będą miękkie dodajemy stary
imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż
owoce się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy gorącą
konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy denkami do dołu.