ßßß Cookit - przepis na Konfitura gruszkowo-pomarańczowa

Konfitura gruszkowo-pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Pin It
Jak już pisałam przy okazji posta o drożdżowym kwiatku z gruszkami i pomarańczą, bardzo mi posmakowało nadzienie, które do niego wtedy przygotowałam. Postanowiłam więc zrobić parę słoiczków konfitury gruszkowej, właśnie z dodatkiem pomarańczy.
Dzisiejszy przepis dołączam do akcji "Jak gruszki na wierzbie" organizowanej przez Anię z bloga Krzywa kromeczka .
Składniki:
2 kg gruszek
2 pomarańcze
sok z 1/2 cytryny
1,5 szklanki cukru
2-3 cm świeżego imbiru
Wykonanie:
Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na parę godzin, żeby puściły sok.
Po tym czasie do owców dodajemy stratą skórkę i wyciśnięty sok z 2 pomarańczy (pamiętajmy o tym, żeby najpierw dokładnie umyć pomarańcze i sparzyć je wrzątkiem) i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą miękkie dodajemy stary imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy denkami do dołu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/konfitura-gruszkowo-pomaranczowa.html