ßßß
Składniki:- 1 kg dojrzałej dyni- 0,5 białego cukru- 1 pomarańcza- 3 łyżki wody- sok z limonki lub cytryny- łyżeczka imbiru (opcjonalnie)Dynię oczyszczamy z pestek i skóry, kroimy w kostkę.Pomarańczę musimy dokładnie wyparzyć i wyszorować, następnie skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Resztę pomarańczy obieramy z białej skórki, kroimy na kawałeczki.Go garnka wrzucamy dynie i cząstki pomarańczy, odlewamy wodą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do momentu gdy składniki się rozgotują i będą stanowiły w miarę jednolitą masę. Tak powstałą masę musimy przetrzeć przez sitko ( ja się przyznam, że zbyt leniwa byłam i po prostu zmiksowałam wszystko blenderem).Dodajmy wówczas cukier, sok z limonki i startą skórkę pomarańczową. Całość smażymy do momentu, aż uzyskamy gęstość jakiej oczekujemy. Gotowe powidła przekładamy do słoików i albo odwracamy je do góry nogami do ostygnięcia (prosty sposób, ale pamiętajmy, że nie zawsze skuteczny) albo pasteryzujemy 10-15 min.Smacznego :)