Wykonanie
Brzmi trochę nieprawdopodobnie, ale naprawdę są smaczne ;) zapraszam do spróbowania, szczególnie teraz gdy sezon w pełni!
Składniki:- 1 kg dojrzałej dyni- 0,5
białego cukru- 1
pomarańcza- 3 łyżki
wody-
sok z limonki lub
cytryny- łyżeczka
imbiru (opcjonalnie)
Dynię oczyszczamy z pestek i skóry, kroimy w kostkę.
Pomarańczę musimy dokładnie wyparzyć i wyszorować, następnie skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Resztę
pomarańczy obieramy z białej skórki, kroimy na kawałeczki.Go garnka wrzucamy
dynie i cząstki
pomarańczy, odlewamy
wodą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do momentu gdy składniki się rozgotują i będą stanowiły w miarę jednolitą masę. Tak powstałą masę musimy przetrzeć przez sitko ( ja się przyznam, że zbyt leniwa byłam i po prostu zmiksowałam wszystko blenderem).Dodajmy wówczas
cukier,
sok z limonki i startą
skórkę pomarańczową. Całość smażymy do momentu, aż uzyskamy gęstość jakiej oczekujemy. Gotowe powidła przekładamy do słoików i albo odwracamy je do góry nogami do ostygnięcia (prosty sposób, ale pamiętajmy, że nie zawsze skuteczny) albo pasteryzujemy 10-15 min.Smacznego :)