Wykonanie
Lane kluski to doskonały i prosty do wykonania dodatek do zup. Najlepiej przygotować je roztrzepując
jajko i - mieszając - dosypywać powoli
mąkę, do uzyskania niezbyt gęstej mieszaniny.Koperkowa zupa wileńska1 pęczek
włoszczyzny1 łyżka
masła2
jajka3 łyżki
mąki3 łyżki posiekanego
koperku1/2 szklanki
śmietanysólWłoszczyznę oczyść i umyj. Zagotuj 1,5 l
wody,
posól, włóż warzywa, ugotuj
wywar. Odcedź.Przygotuj lane kluski:
mąkę wsyp do garnka, wbij
jajka, dolej trochę
wody. Mieszaj, aż powstanie gładkie, raczej rzadkie ciasto. Zagotuj
bulion warzywny, cienką strużką wlewaj ciasto. Gdy lane kluseczki wypłyną na wierzch, zdejmij garnek z ognia, dodaj
masło, posiekany
koperek i
śmietanę. Krótko podgrzej razem.Źródło: Miesięcznik Kuchnia