ßßß Cookit - przepis na Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

nazwa

Wykonanie

Lane kluski to doskonały i prosty do wykonania dodatek do zup. Najlepiej przygotować je roztrzepując jajko i - mieszając - dosypywać powoli mąkę, do uzyskania niezbyt gęstej mieszaniny.
Koperkowa zupa wileńska
1 pęczek włoszczyzny
1 łyżka masła
2 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki posiekanego koperku
1/2 szklanki śmietany
sól
Włoszczyznę oczyść i umyj. Zagotuj 1,5 l wody, posól, włóż warzywa, ugotuj wywar. Odcedź.
Przygotuj lane kluski: mąkę wsyp do garnka, wbij jajka, dolej trochę wody. Mieszaj, aż powstanie gładkie, raczej rzadkie ciasto. Zagotuj bulion warzywny, cienką strużką wlewaj ciasto. Gdy lane kluseczki wypłyną na wierzch, zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, posiekany koperek i śmietanę. Krótko podgrzej razem.
Źródło: Miesięcznik Kuchnia
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,15402461,Aromatyczne_menu_dnia_z_lekka_salatka.html