Wykonanie
Pyszne, szybki i łatwe w wykonaniu knedelki, w wersji "lżejszej". Warto bowiem podkreślić, że
mąka kukurydziana w swoim składzie nie zawiera glutenu co, z żywieniowego punktu widzenia, stanowi ogromną zaletę. Gluten jest
białkiem występującym w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu.
Składniki:1,5 szklanki
mąki kukurydzianej2
jajka2 łyżki
masła2 łyżki
śmietanysól do smakuSposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z
masłem, dodać
śmietanę,
mąkę kukurydzianą i na końcu sztywno ubitą pianę z
białek. Masę delikatnie wymieszać, przyprawić, kłaść łyżką kluseczki na osoloną, wrzącą
wodę i gotować 10 minut. Podawać polane
masełkiem lub do barszczu.* niektóre
śmietany mogą zawierać gluten, warto zatem zwrócić uwagę na ich skład