Wykonanie
Strasznie lubię takie proste rzeczy, jak te
ciasteczka lekko maślane, kruche i do tego praktycznie bez
cukru. Zdecydowanie lepsze od większości sklepowych z bardzo długą listą
dziwnych składników. Jeśli zaprosimy do pomocy dzieci ich pieczenie może się dodatkowo przerodzić w świetną zabawę.
Składniki:2 szklanki
mąki1/2
masła1/2 szklanki
śmietany1
jajkoszczypta
soliulubiony
dżem do smarowaniaZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółeczka za pomocą szklanki lub innego okrągłego kształtu. W połowie kółek wycinamy na środku mniejsze kółko. Te całe smarujemy
dżemem (ważne żeby był dość gęsty, bo inaczej będzie spływał z
ciastek) i przykrywamy kółkiem z otworkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C (do uzyskania złotego koloru)