Wykonanie
Składniki4 porcje, po 240 kcal400 g
twarogu, tłustego lub półtłustego
sól1
jajkopo 3 czubate łyżki
mąki: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianejPrzygotowanie
Twaróg rozmiksować na gładko w mini melakserze lub pojemniku rozdrabniacza, blendera - żyrafy.Na stolnicy lub blacie wysypać trochę
mąki ryżowej, wyłożyć
ser, dodać ok. 1/3 łyżeczki
soli morskiej, zrobić wgłębienie i wbić w nie
jajko.Dodać 3 rodzaje
mąki i zacząć łączyć ze sobą wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie gładkie, uformować kulę i podzielić ją na 3 części.Z każdej części uformować wałeczek, uklepać go płaską częścią noża, a następnie pokroić w poprzek na kluseczki. Wrzucić na gotującą się osoloną
wodę i gotować do miękkości przez około 3 - 4 minuty.Propozycja podaniaroztopione
masło /
sos pieczarkowy /
sos pomidorowy /
sos pomidorowy i warzywa /
sałatka z
pomidorków koktajlowych i
rukola /
mięso: gulasz,
bitki w sosie