Wykonanie
Coś dla leniwców (bo ja jestem strasznym leniwcem!) szybkie kluski do każdego obiadu z
mięsem robi się je w 15 minut, mogą być pszenne, żytnie czy jakiekolwiek chcecie.Składniki:3/4 szklanki
mąki pszennej/ żytniej
jajko250 g
twarogu półtłustego
mąka do podsypywania
sólPrzygotowanie:Zaczynamy od wstawiamy do gotowania z
wodą i
solą.
Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat kuchenny, dodajemy
twaróg i mieszamy lekko nożem lub jak kto woli ręcznie, dodajemy szczyptę
soli zagniatamy na gładkie ciasto, następnie dzielimy na plastry ok. 2- 2,5 cm i rolujemy tniemy na kawałki ( w zasadzie teraz to już jak kopytka) obtaczamy w
mące i formujemy małe ala kopytka. Wrzucamy do wrzącej
wody od momentu wypły nięcia na wierzch gotujemy minutę.