Wykonanie
Kolejny etap mojej podróży po smakach dzieciństwa :) Dziś pierwszy raz robiłam leniwe i muszę przyznać, że w smaku identyczne jak te robione przez babcię :) Idealnie mięciutkie, nie za twarde. Początkowo bałam się, że się rozlecą w wodzie przez to, że
twaróg był trochę mokry. Na szczęście nic takiego się nie zdarzyło. Pycha, polecam!
Składniki:1 duże
jajkoszklanka
mąki pełnoziarnistejkostka
twarogu mielonego 250g (u mnie OSM Czarnków)szczypta
soliPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki oprócz
trzech łyżek
mąki wrzucić do jednej miski i połączyć ugniatając2. Przenieść masę na posypaną
mąką stolnicę.3. Zagniatać ciasto aż do połączenia się składników.4. Uformować wałek i powycinać z niego kluseczki.5. Wrzucać na wrzącą
wodę i gotować około 4 minut.6. Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!