Wykonanie
Składniki:50 g
drożdży100 ml
mleka400 g
maki pszennejszczypta
soli150 g
masła50 g
cukrupowidła śliwkowe do nadzienia
Drożdże rozcieramy w rękach i mieszamy z 1 łyżeczką
cukru i łyżką
mąki, łączymy z ciepłym
mlekiem i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.Do gotowego zaczynu wsypujemy przesianą
mąkę,
sól i
cukier. Wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dodajemy roztrzepane 2
jajka +
żółtko (
białko pozostawiamy w szklance będzie potrzebne do smarowania pączków przed pieczeniem). Całość wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy roztopione
masło, w dalszym ciągu wyrabiając. Całość przerzucamy na stolnicę wysypaną
mąką. Wyrabiany na gładkie jednolite ciasto. Układamy je ponownie w misce, przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę rozciągamy rękami na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy krążki na każdym układamy po pół łyżeczki powideł zlepiamy brzegi jak w pierogach, a następnie zbieramy łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę układamy łączeniem do dołu w papilotkach. Pozostawiamy na 30 minut, aby nasze pączki troszkę podrosły. Przed pieczeniem każdego pączka smarujemy roztrzepanym
białkiem z
jajka. Pieczemy w temp 180 stopni przez około 15 minut bez termoobiegu.Po upieczeniu pączki studzimy posypujemy
cukrem lub polewamy lukrem.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Z gotowego ciasta wycinamy szklanką krążki.
Na każdy kawałek ciasta układamy powidła
Gotowe zlepione pączki układamy w papilotach smarujemy
białkiem i pieczemy.