ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

nazwa

Wykonanie

Składniki:
50 g drożdży
100 ml mleka
400 g maki pszennej
szczypta soli
150 g masła
50 g cukru
powidła śliwkowe do nadzienia
Drożdże rozcieramy w rękach i mieszamy z 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki, łączymy z ciepłym mlekiem i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do gotowego zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, sól i cukier. Wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dodajemy roztrzepane 2 jajka + żółtko (białko pozostawiamy w szklance będzie potrzebne do smarowania pączków przed pieczeniem). Całość wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy roztopione masło, w dalszym ciągu wyrabiając. Całość przerzucamy na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiany na gładkie jednolite ciasto. Układamy je ponownie w misce, przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę rozciągamy rękami na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy krążki na każdym układamy po pół łyżeczki powideł zlepiamy brzegi jak w pierogach, a następnie zbieramy łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę układamy łączeniem do dołu w papilotkach. Pozostawiamy na 30 minut, aby nasze pączki troszkę podrosły. Przed pieczeniem każdego pączka smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka. Pieczemy w temp 180 stopni przez około 15 minut bez termoobiegu.
Po upieczeniu pączki studzimy posypujemy cukrem lub polewamy lukrem.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Z gotowego ciasta wycinamy szklanką krążki.
Na każdy kawałek ciasta układamy powidła
Gotowe zlepione pączki układamy w papilotach smarujemy białkiem i pieczemy.
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,353117379,title,Mini-paczki-z-piekarnika,index.html