Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Ciasto drożdżowe to prawdziwy klasyk. Świetne na śniadanie z
kawą zbożową,
herbatą czy
kakao. Drożdżówka w wersji
maślanej jest bardzo miękka, pulchna i rozpływająca się w ustach, nawet K. który nie przepada za ciastami bez kremu się nią zajadał. Z
serem rodzynkami i kruszonką jest nie do pobicia. Jak widzicie niżej, nie dodałam do niej żadnego aromatu, a wierzcie mi że pachnie obłędnie.
Masło broni się samo więc radzę zrobić ją właśnie z jego dodatkiem.
Składniki:2 blachy: 10×40 i 20 x 40 lub jedna duża, o wielkości piekarnika1 kg
mąki pszennej poznańskiej150 g
masła1 i 1/2 szklanki
cukru1 i 1/2 szklanki
mleka5
jajek100 g
drożdży250 g
sera białego półtłustego*150 g
serka waniliowego100 g
rodzynekkruszonka:1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru50 g
masłaPrzygotowanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Mleko podgrzewamy – do 40 stopni. Rozpuszczamy w nim
drożdże. Dodajemy cały
cukier. Odstawiamy na około 40 minut – zaczyn powinien
mieć konsystencję pianki i mocno urosnąć.W międzyczasie topimy
masło.Do zaczynu wsypujemy
mąkę.Wbijamy
jaja.Mieszamy.Zaczynamy wyrabiać i podlewamy tłuszczem.Wyrabiamy aż zacznie odstawać od miski , około 10 minut.Gotowe ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.Formy smarujemy
masłem i wykładamy papierem.
Serek mieszamy z
twarogiem.Ciasto dzielimy na dwie części ( jeśli pieczemy w keksówce i blaszce jak ja – 2/3 i 1/3 ).Wykładamy ciasto. Smarujemy
serem, obsypujemy osączonymi
rodzynkami.Z podanych składników zagniatamy kruszonkę, posypujemy ciasto.Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto wyciągamy z pieca.
Powiązane notki:Razowa drożdżówka z
serem,
owocami i kruszonkąTradycyjne Maślane Rogaliki z różą – przepyszneRogaliki maślane z powidłami morelowymi i
masłem orzechowymCiasto drożdżowe – babka
śniadaniowa z kruszonkąWielka drożdżówka (
ciasto drożdżowe ) z
truskawkami i kruszonką