ßßß Cookit - przepis na Razowe ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi

Razowe ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi

nazwa

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Ciasto drożdżowe z owocami lata. Brzmi bajecznie. Soczyste czereśnie, słodkie truskawki i kwaskowy, orzeźwiające rabarbar… Pokryte chrupiącą, waniliową i słodka kruszonką, na wspaniałym puszystym, ale wilgotnym cieście drożdżowym… Całość oprószona delikatnie cukrem pudrem. Nie ukrywam, że choć brzmieć do może słodko i kalorycznie, wcale tak nie jest. Ciasto wykonałam z razowej mąki więc zdrowo, a użyta do niego ilość cukru mogła być zredukowana przez słodycz owoców. Zatem do dzieła, pieczmy tę oto drożdżówkę!
Ciasto:
blaszka 25 x 45 cm
500 g mąki razowej
250 ml mleka
4 jajka „m”
130 g brązowego cukru
80 g drożdży
60 g masła
40 ml oleju
400 g oczyszczonych truskawek
400 g pokrojonego w kostkę obranego rabarbaru
200 g wydrylowanych czereśni
( 1 kg dowolnych owoców )
*
kruszonka:
50 g masła
60 g mąki
60 g cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Drodże rozpuścić w połowie podgrzanego do 36 stopni mleka.
Dodać 3 łyżki cukru i 100 g mąki.
Odstawić na 10 minut.
Masło stopić dodać olej, cukier i resztę mleka. Cukier rozpuścić.
Do zaczynu dodać mąkę, i jajka. Zacząć wyrabiać ciasto, po czym dodać mieszankę maślaną.
Wyrabiać, najlepiej drewnianą łyżką przez 5 minut. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Po tym czasie na wierzchu ułożyć owoce.
Z podanych składników wyrobić kruszonkę, posypać wierzch ciasta.
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ciasto przez 45 minut.
Wystudzić. Podawać.
smacznego!
Powiązane notki:
Kruche ciasto pieczone z budyniem i owocami sezonowymi
Drożdżówka (ciasto drożdżowe) z miodem i śliwkami
Ciasto drożdżowe – drożdzówka z dynią, rodzynkami i jabłkami pod kruszonką dla dzieci
Wielka drożdżówka ( ciasto drożdżowe ) z truskawkami i kruszonką
Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/06/26/razowe-ciasto-drozdzowe-z-owocami-sezonowymi