Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Ciasto drożdżowe z
owocami lata. Brzmi bajecznie. Soczyste
czereśnie, słodkie
truskawki i kwaskowy, orzeźwiające
rabarbar… Pokryte chrupiącą,
waniliową i słodka kruszonką, na wspaniałym puszystym, ale wilgotnym cieście
drożdżowym… Całość oprószona delikatnie
cukrem pudrem. Nie ukrywam, że choć brzmieć do może słodko i kalorycznie, wcale tak nie jest. Ciasto wykonałam z
razowej mąki więc zdrowo, a użyta do niego ilość
cukru mogła być zredukowana przez
słodycz owoców. Zatem do dzieła, pieczmy tę oto drożdżówkę!
Ciasto:blaszka 25 x 45 cm500 g
mąki razowej250 ml
mleka4
jajka „m”130 g
brązowego cukru80 g
drożdży60 g
masła40 ml
oleju400 g oczyszczonych
truskawek400 g pokrojonego w kostkę obranego
rabarbaru200 g wydrylowanych
czereśni( 1 kg dowolnych
owoców )*kruszonka:50 g
masła60 g
mąki60 g
cukru1/4 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:
Drodże rozpuścić w połowie podgrzanego do 36 stopni
mleka.Dodać 3 łyżki
cukru i 100 g
mąki.Odstawić na 10 minut.
Masło stopić dodać
olej,
cukier i resztę
mleka.
Cukier rozpuścić.Do zaczynu dodać
mąkę, i
jajka. Zacząć wyrabiać ciasto, po czym dodać mieszankę
maślaną.Wyrabiać, najlepiej drewnianą łyżką przez 5 minut. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 1h.Po tym czasie na wierzchu ułożyć
owoce.Z podanych składników wyrobić kruszonkę, posypać wierzch ciasta.Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ciasto przez 45 minut.Wystudzić. Podawać.
smacznego!Powiązane notki:Kruche ciasto pieczone z
budyniem i
owocami sezonowymiDrożdżówka (
ciasto drożdżowe) z
miodem i
śliwkamiCiasto drożdżowe – drożdzówka z
dynią,
rodzynkami i
jabłkami pod kruszonką dla dzieciWielka drożdżówka (
ciasto drożdżowe ) z
truskawkami i kruszonkąMaślane
ciasto drożdżowe z
serem i
rodzynkami