ßßß Cookit - przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i truskawkami

ciasto drożdżowe z kruszonką i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Moje modlitwy zostały wysłuchane. Wiosna przyszła! Z tymi modlitwami trochę przesadziłam... ale chciałam wiosny i to bardzo. Udało się. W ramach podziękowań postanowiłam ją przywitać cudnie pachnącym ciastem drożdżowym. Takim, jakie przywołuje wspomnienia o domu rodzinnym.
Składniki na ciasto:
300 g mąki tortowej
1 jajko
50 g stopionego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
15 g święzych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z połowy cytryny
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
50 g miękkiego masła
łyżka cukru
łyżka oleju
szczypta cynamonu
Owoce:
500 g truskawek (można zastąpić innymi owocami, np. rabarbarem)
Składniki na kruszonkę połączyć widelcem, szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Jajko ubić z łyżką cukru i szczyptą soli. Do mleka dodać pokruszone drożdże i odstawić. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, ubite jajka i mleko z drożdżami. Musimy ciasto wyrobić ręcznie. Na koniec dodać roztopione masło i skórkę z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż urośnie. Truskawki należy umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze cząstki i oprószyć mąką aby podczas pieczenia nie opadły na spód. Blachę smarujemy masłem. Ciasto włożyć do formy. Na górze ułożyć truskawki. Całość posypać kruszonką startą na tarce o grubych oczkach. Odstawić na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 190 stopni. Pieczemy około 50 minut. Można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/04/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka-i.html