Wykonanie
Moje modlitwy zostały wysłuchane. Wiosna przyszła! Z tymi modlitwami trochę przesadziłam... ale chciałam wiosny i to bardzo. Udało się. W ramach podziękowań postanowiłam ją przywitać cudnie pachnącym
ciastem drożdżowym. Takim, jakie przywołuje wspomnienia o domu rodzinnym.
Składniki na ciasto:300 g
mąki tortowej1
jajko50 g stopionego
masła1/2 szklanki ciepłego
mleka1/2 szklanki
cukru15 g święzych
drożdży1 łyżka
cukru waniliowegoskórka otarta z połowy
cytrynyszczypta
soliSkładniki na kruszonkę:100 g
mąki50 g miękkiego
masłałyżka
cukrułyżka
olejuszczypta
cynamonuOwoce:500 g
truskawek (można zastąpić innymi
owocami, np.
rabarbarem)
Składniki na kruszonkę połączyć widelcem, szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Jajko ubić z łyżką
cukru i szczyptą
soli. Do
mleka dodać pokruszone
drożdże i odstawić. Do miski wsypać
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy, ubite
jajka i
mleko z
drożdżami. Musimy ciasto wyrobić ręcznie. Na koniec dodać roztopione
masło i
skórkę z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż urośnie.
Truskawki należy umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze cząstki i oprószyć
mąką aby podczas pieczenia nie opadły na spód. Blachę smarujemy
masłem. Ciasto włożyć do formy. Na górze ułożyć
truskawki. Całość posypać kruszonką startą na tarce o grubych oczkach. Odstawić na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 190 stopni. Pieczemy około 50 minut. Można posypać
cukrem pudrem.