Wykonanie
Moje pierwsze drożdżówki z
serem. Pieczone z okazji pierwszych urodzin Zosi. Niestety napakowałam zbyt dużo
sera i tak jakby się "rozlazły":) Nie wystawiłam ich więc na stół ale zostawiłam w kuchni. Wbrew pozorom, było to pierwsze danie które zniknęło. Gdyby nie to że podjadłam okruszki pewnie bym nie wiedziała jak smakowało:) Cóż, wystarczą mi opinie koleżanek. Były pyszne a z przepisu już kilka z nich skorzystało.
SKŁADNIKI:3 szklanki
mąki3/4 szklanki
mleka5 dkg
drożdży2
jajka3/4 szklanki
cukru1/4 kostki
masła1 łyżka
cukru waniliowego1/2 kg
białego sera1 szt
serek danio
cukier puder (ilość wg własnego smaku)ewentualnie
rodzynkiPRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy rozczyn : podgrzać lekko
mleko, dodać łyżkę
cukru, 10 dag
drożdży i łyżkę
mąki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok 20 minut. Rozczyn przygotować w większej misce - mocno się "rozrasta".Następnie roztapiamy 1/4 kostki
masła i ostudzamy.
Mąkę łączymy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy
jajka, przelewamy do
mąki, dodajemy
masło i wyrabiamy ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h.FARSZ:
ser zmielić lub zmiksować, dodać
cukier puder i
serek danio. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 1/2 cm. nakładać farsz i zwijać dowolne kształty.
Bułki smarować roztrzepanym
białkiem . Piec 20 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)