ßßß Cookit - przepis na Mini mazurki lukrowane

Mini mazurki lukrowane

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Na pewno większość z Was planuje upiec świątecznego mazurka. Moja wariacja na ten temat to mini mazurki jajeczne. Będą świetne jeśli wybieramy się gdzieś na świąteczne proszone śniadanie, możemy je zabrać ze sobą i obdarować gości. Jeśli szykujecie Święta u siebie nic nie stoi na przeszkodzie aby takie ciasteczka udekorowały Wasz świąteczny stół. Możecie upiec je nawet tydzień lub dwa przed świętami. Przechowujcie je w chłodnym i suchym miejscu aby pozostały kruche. Smacznego!
Składniki:
500 g mąki tortowej
250 g masła
2 jaja
700 g cukru pudru
2 łyżki śmietany
op. cukru z wanilią ( ewentualnie olejku waniliowego)
3 łyżki kakao
sól
cukrowa kolorowa posypka
łyżeczka białego octu winnego
aromat śmietankowy
2-3 łyżki syropu owocowego
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z 200 g cukru pudru, dodać szczyptę soli, cukier z wanilią, masło ( w tańszej wersji możecie je zmieszać pół na pół z margaryną ) i rozkruszyć je palcami, wbić dwa żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto. Schłodzić przez co najmniej kilka godzin.
Białka przelać do miski dodać resztę cukru pudru, aromat, ocet i 2-3 łyżki wody. Miksować 5 minut, aż powstanie gęsty lukier.
Do 1/3 lukru dodać kakao i syrop ( można zastąpić wodą ). Miksować kolejne 3-4 minuty.
Ciasto rozwałkować na 5mm wykrawać dowolne kształty np. jajka, króliczki.
Piec około 10 minut w 180 stopniach, góra dół, bez termoobiegu. Studzić na kratce.
Ciasteczka na początku są plastyczne gdy stygną kruszeją.,
Zimne lukrujemy.
Mój wzór:
Duże jajka:
Moczymy całe ciasteczko w lukrze, równamy szpatułką, po czym ciemnym lukrem ze szprycy robimy różnokierunkowe linie, obsypujemy posypką, od razu, gdyż lukier królewski szybko zastyga.
Małe jajka:
Jajka moczymy w lukrze, wyrównujemy szpatułką, obsypujemy płatkami migdałów.
Króliczki:
Ciastka moczymy w lukrze, równamy, uszy i brzuszek obsypujemy kokosem, z ciemnego lukru robimy oczka i jeśli chcemy uśmiechnięte buźki. Noski można zrobić z cukrowych perełek.
Smacznego!
Wesołych Świąt!
ANia!
Powiązane notki:
Mini pizze – pizzerinki z parowanym kurczakiem i brukselką
Kakaowe ciasteczka z czekoladą
Kruche cytrynowe ciasteczka idealne na prezent
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Tarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/21/mini-mazurki-lukrowane