ßßß
Składniki:Ciasto:300 g mąki tortowej ( najlepiej użyć 150 g krupczatki i 150 g tortowej)200 g masła160 g cukru pudru100 g płatków migdałów1 łyżeczka esencji migdałowej – mile widziana, niekonieczna4 żółtkaszczypta soliNadzienie:450 g mrożonych malin lub mieszanki owoców leśnych1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:Migdały zmiksować na mąkę ( 2 łyżki płatków zostawić do dekoracji)Wymieszać z mąką, solą i cukrem.Dodać posiekane zimne masło. Posiekać nożem, aż zmieni się w grudki.Dodać żółtka i esencję wyrobić szybko ciasto, tylko do połączenia składników.Odstawić na godzinę do lodówki.Mrożone maliny (lub owoce leśne) zasypać cukrem. Zagotować.Gotować 30 minut, aż się rozpadną i zredukują zawartość płynu.Można je doprawić mielonymi goździkami – szczyptą. Nadzienie można przetrzeć przez sito.Wystudzić.Zimne ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3.Większą rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę o średnicy 30 cm lub wymiarze 30×30 ciasto powinno mieć maksymalnie 7-8 mm grubości.Drugą część rozwałkować i pociąć radełkiem lub nożem w paski.Na wierzch ciasta wyłożyć nadzienie, zapleść plecionkę z ciasta.Piec w 160 stopniach 40 minut.Gorące udekorować płatkami, wystudzić i podawać.Najlepsze jest po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce. Świetnie smakuje także z masą krówkową – posmarujcie nią kratkę z ciasta.Powiązane notki:Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąTarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieścieSernik żurawinowy z truskawkamiTort Kokosowy z mascarpone, śmietaną i czekoladą