Linzer Torte - Tarta z Linzu

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Klasyczne migdałowe kruche ciasto z dodatkiem malin jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych pozycji. Tradycyjna austriacka receptura tej tarty jest bardzo prosta. Liczy się tutaj czas chłodzenia kruchego ciasta, następnie sposób wypiekania i stopień wypieczenia. Klasyczna kratka zapleciona z ciasta jest tutaj zwieńczeniem dzieła. Uwielbiam takie słodkie połączenia, są proste klasyczne i przepyszne. Jak dla mnie Lizner torte ma najwięcej wspólnego z polskim mazurkiem, u nas na stole była częścią świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki tortowej ( najlepiej użyć 150 g krupczatki i 150 g tortowej)
200 g masła
160 g cukru pudru
100 g płatków migdałów
1 łyżeczka esencji migdałowej – mile widziana, niekonieczna
4 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
450 g mrożonych malin lub mieszanki owoców leśnych
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Migdały zmiksować na mąkę ( 2 łyżki płatków zostawić do dekoracji)
Wymieszać z mąką, solą i cukrem.
Dodać posiekane zimne masło. Posiekać nożem, aż zmieni się w grudki.
Dodać żółtka i esencję wyrobić szybko ciasto, tylko do połączenia składników.
Odstawić na godzinę do lodówki.
Mrożone maliny (lub owoce leśne) zasypać cukrem. Zagotować.
Gotować 30 minut, aż się rozpadną i zredukują zawartość płynu.
Można je doprawić mielonymi goździkami – szczyptą. Nadzienie można przetrzeć przez sito.
Wystudzić.
Zimne ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3.
Większą rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę o średnicy 30 cm lub wymiarze 30×30 ciasto powinno mieć maksymalnie 7-8 mm grubości.
Drugą część rozwałkować i pociąć radełkiem lub nożem w paski.
Na wierzch ciasta wyłożyć nadzienie, zapleść plecionkę z ciasta.
Piec w 160 stopniach 40 minut.
Gorące udekorować płatkami, wystudzić i podawać.
Najlepsze jest po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce. Świetnie smakuje także z masą krówkową – posmarujcie nią kratkę z ciasta.
Powiązane notki:
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Tarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )
Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście
Sernik żurawinowy z truskawkami
Tort Kokosowy z mascarpone, śmietaną i czekoladą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/01/03/linzer-torte-tarta-z-linzu