ßßß Cookit - przepis na Tarta migdałowo – waniliowa

Tarta migdałowo – waniliowa

nazwa

Wykonanie

Ciasto szybkie i proste.
Wyobraźmy sobie sytuację, w której nic nie planujemy na wieczór, ale w ciągu dnia znajomi zapowiadają się z wizytą. Warto jednak zabłysnąć kulinarnym talentem. Tarta będzie idealna, a jeszcze lepsza tarta z migdałową nutą z delikatnym, puszystym kremem waniliowym. Lepsze od tego będzie jedynie dodanie na sam koniec owoców :).
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 60 minut
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 60 minut
Tarta migdałowo - waniliowa
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 60 minut
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 60 minut
Składniki
Kruche ciasto
150 g mąki
50 g mielonych migdałów
100 g masła(zimnego)
30 g cukru(drobnego lub cukru pudru)
2 szt. żółtek
1 szczypta soli
Krem waniliowy
200 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżczka pasty waniliowej(lub ekstraktu)
1,5 szklanki owoców do dekoracji
0,5 szklanki płatków migdałowych do dekoracji
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub zmiksować malakserem. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy około 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto żeby było równe (może również zastosować fasola)
Ciasto wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC. Ciasto piec 15 minut. Zdjąć papier z kulkami i piec kolejne 10 - 15 minut (do momentu aż ciasto się zezłoci). Po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić.
Krem
Śmietanę ubić z cukrem i pastą waniliową. Dodać serek mascarpone i zmiksować na średnich obrotach.
Krem wyłożyć na ostudzoną tartę. Udekorować owocami i posypać płatkami migdałowymi.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/tarta-migdalowo-waniliowa