ßßß Cookit - przepis na Pikle – marynowane ogórki w sosie musztardowym

Pikle – marynowane ogórki w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Jako , że nadszedł ostatni dzwonek na przetwórstwo ogórkowe, dodaję dziś mój sprawdzony przepis na moje ukochane pikle. Dostałam go od mamy mojej jakby to powiedzieć bratowej i uważam , że żaden szanujący się miłośnik ogórków nie może pozwolić na to aby nie były one gościem, ba stałym rezydentem, w jego spiżarni!
pikle jako dodatek do obiadu
Składniki:
3 kg ogórków
zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
180 g słoik musztardy delikatesowej lub stołowej
przyprawy:
pieprz ziarnisty i zwykły
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek w ząbkach
koper ziarnisty ( można w całości zastąpić gorczycą )
gorczyca*
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.
Z podanych składników zagotować zalewę dodać do niej wg upodobań mielonego pieprzu,
kilka ząbków czosnku, ziarna ziela, liści laurowych kopru, gorczycy i kolendry.
Do każdego słoika pakować ciasno ogórki wrzucać po pokrojonym ząbku czosnku, 2 liście, 1/2 – 1 łyżeczki ziaren * ( oznaczyłam je gwiazdką) oraz po 3 – 4 ziarna ziela i pieprzu, na słoik 600-700 ml. zalewać gorącą zalewą, zakręcać, stawiać do góry dnem lub pasteryzować dla pewności ok 15 minut, na ściereczce w wodzie do 3/4 wysokości słoików.
Około miesiąca po przygotowaniu, są już gotowe i nabierają koloru musztardy, a aromaty przypraw są wyraźnie wyczuwalne.
Rady:
Jeśli braknie zalewy można jej przygotować więcej, zależy to od tego jak ułożymy ogórki w słoikach.
Trzymajmy się jednak proporcji zalewy – można jej dorobić z połowy proporcji.
Powiązane notki:
Marynowana papryka najlepsza receptura
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/08/29/pikle-marynowane-ogorki-w-sosie-musztardowym