ßßß Cookit - przepis na Kotlety z indyka z cebulką

Kotlety z indyka z cebulką

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Teraz już z pewnością mogę to stwierdzić, że udało mi się kupić pyszne mięso z indyka. Mam nadzieję , że pamiętacie o tym ,żeby w miarę możliwości kupować zawsze to zmielone, najlepiej kawałki wybrane od razu na miejscu ( gotowe mięso - zmielone wcześniej nie daje pewności tego iż jest świeże – wtedy polecam wybrać to w hermetycznym opakowaniu ). Kotlety z indyka są bardzo wdzięczne wręcz rozpuszczają się w ustach, dzięki przyprawom i cebulce stają się czymś na prawdę niecodziennym. U nas z sosem i kaszą gryczaną , jakoś ostatnio nie mogę się od niej opędzić i często mam na nią ochotę.
Składniki ( około 12 kotletów )
500 g zmielonego mięsa z indyka
2 cebule ( 200 g)
3 ząbki czosnku
1 kajzerka
1 jajo
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli ( płaska )
mąka do obtoczenia i kilka łyżek tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w gorącej wodzie.
Cebulę i czosnek posiekać, po czym podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, przyprawy jajo i ciepłą cebulę. Wyrobić jednolitą masę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( olej , oliwę ).
Formujemy kotlety, obtaczając je w mące.
Smażymy z dwóch stron po około 5 minut z każdej, jeśli tłuszczu jest za mało dodajemy 1/2 szklanki wody – kotlety będą się dusić i staną się delikatniejsze.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kaszą ( ulubioną) ,ryżem , ziemniakami oraz surówką, na zdjęciu surówka z czarnej rzepy.
Polub Bloga na FACEBOOKU ! ( więcej zdjęć i nowinek ! )
Powiązane notki:
Kotlety mielone
Szybkie chilli con carne
Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane
Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą
Praktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do chleba
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/02/26/kotlety-z-indyka-z-cebulka