Wykonanie
Polecam mój przepis, jak zrobić pyszne, chrupiące placki ziemniaczane z patelni. Sk ł adniki to kwestia smaku, ja lubi ę placki robione tradycyjnie, z dodatkiem
cebulki, m ą ki i
jajek. Sma ż one na ma ł ej ilo ś ci
oliwy lub
oleju s ą prze pyszne, cudownie chrupi ą ce, maj ą wspania ł y smak p ieczonych
ziemniaków i pięknie pachn ą. Pyszne placki z
ziemniaków czyli tradycyjna kuchnia polska, powrót do klasyki, do najmilszych wspomnień z czasów dzieciństwa. Musisz je usmaży ć przynajmniej raz w sezonie ....Składniki na ok. 20 plack ów :2 kg
ziemniaków (po obraniu ok. 1,7 kg)1 średnia
cebula, 2
jajka, 3 łyżki
mąki, 1/ 2 łyżeczki
solioliwa lub
olej do sma żeniaPrzygotowanie:
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, odsącz nadmiar płynu. Zetrzyj
cebulę, wbij
jajka, dodaj
mąkę i s ól. Ca łość wymieszaj. Nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, posmarowaną
oliwą do smażenia. Smaż cienkie placuszki, po 1-2 minuty z każdej strony do ładnego zrumienienia.