ßßß
Składniki ( 2-3 porcje – 2 obiadowe , 3 kolacyjne)450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku50 g serka koziegogarść rukoli50 g ( 1/2 ) serka topionego z cebulką i szczypiorem3-4 ząbki czosnkucebulasól,pieprzoliwa z oliwekmakaron – u mnie pełnoziarniste spaghetti ok. 80-100 g suchego na porcję.Przygotowanie:Na kilku łyżkach oliwy podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę.Dodajemy rozmrożony szpinak ( jeśli Wam się śpieszy , a jest zamrożony zlejcie go osobno odrobiną wody i rozmróźcie na wolnym ogniu) i rukolę.Dusimy aż sałata zmięknie ( 5-6 minut) dodajemy serek, roztapiamy, mieszając.Doprawiamy do smaku.Na osobnej patelni podprażamy słonecznik, mieszamy z sosem i makaronem, podajemy solo, z kurczakiem lub kozim serem ( oba w duecie to przepyszne połączenie ).Smacznego!Jestem absolutną fanką szpinaku, a w zestawieniu z rukolą nabiera zupełnie nowego wymiaru, polecam!Powiązane notki:Sos bolognese – spaghetti po bolońskuPikantny sos do spaghetti BologneseGórska zapiekanka ziemniaczana z pomidorami serem i beszamelemZakopiańskie naleśniki ze słodkim i słonym serem, z brukselką i sosem miętowymKlasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarella