ßßß Cookit - przepis na Zielone spaghetti z kozim serem

Zielone spaghetti z kozim serem

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Choć część z Was zauważyła na pewno wpis o moim udziale w Warsztatach kulinarnych – post możecie przeczytać tutaj ( kilk ). Podziałały one na mnie inspirująco postanowiłam więc zrobić swoje danie typu bomba witaminowo-smakowa. Efekt możecie podziwiać na załączonych fotografiach, pełnoziarniste spaghetti w sosie ze szpinaku i rukoli, z dodatkiem cebulkowego serka i przypraw. Pychota! Danie możecie podać z serkiem białym lub kozim lub z piersią z kurczaka, same też jest smaczne, tak jedliśmy je z pierwszej porcji – na zdjęciach już doróbka – wykonanie kolejne.
Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Produkty Regionalne, zdecydowałam się na nią ze względu na to iż ich produkty są dobrej jakości a dostawa bardzo szybka, swój serek dostałam już dwa dni po zamówieniu, ze świeżutkiej dostawy. Produkty regionalne oferują dobre wiejskie jedzenie, bez zbędnych dodatków, co tu dużo mówić jeśli produkt jest dobrej jakości sam się broni, tak jest w tym przypadku, serek ma delikatny smak a z zieleniną komponuje się fantastycznie.
Składniki ( 2-3 porcje – 2 obiadowe , 3 kolacyjne)
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
50 g serka koziego
garść rukoli
50 g ( 1/2 ) serka topionego z cebulką i szczypiorem
3-4 ząbki czosnku
cebula
sól,pieprz
oliwa z oliwek
makaron – u mnie pełnoziarniste spaghetti ok. 80-100 g suchego na porcję.
Przygotowanie:
Na kilku łyżkach oliwy podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę.
Dodajemy rozmrożony szpinak ( jeśli Wam się śpieszy , a jest zamrożony zlejcie go osobno odrobiną wody i rozmróźcie na wolnym ogniu) i rukolę.
Dusimy aż sałata zmięknie ( 5-6 minut) dodajemy serek, roztapiamy, mieszając.
Doprawiamy do smaku.
Na osobnej patelni podprażamy słonecznik, mieszamy z sosem i makaronem, podajemy solo, z kurczakiem lub kozim serem ( oba w duecie to przepyszne połączenie ).
Smacznego!
Jestem absolutną fanką szpinaku, a w zestawieniu z rukolą nabiera zupełnie nowego wymiaru, polecam!
Powiązane notki:
Sos bolognese – spaghetti po bolońsku
Pikantny sos do spaghetti Bolognese
Górska zapiekanka ziemniaczana z pomidorami serem i beszamelem
Zakopiańskie naleśniki ze słodkim i słonym serem, z brukselką i sosem miętowym
Klasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarella
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/02/25/zielone-spaghetti-z-kozim-serem